Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Curry z kurczakiem i dynią to prawdziwa jesienna uczta. Dodatek dyniowego purée nadaje sosowi aksamitną konsystencję i delikatną słodycz, która wspaniale balansuje z ostrością curry. To idealne danie na chłodne dni, kiedy potrzebujesz czegoś smacznego z egzotyczną nutą w tle.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1411
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1411
Składniki
Dynię obierz (najlepiej wybierać odmianę hokkaido), pokrój na części, usuń gniazda nasienne i umieść na dużej blasze piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i skrop oliwą. Wstaw blachę do pieca na ok. 25 minut, ustawiając temperaturę na 180°C. Upieczoną dynię zblenduj lub przetrzyj przez sitko, aby uzyskać gładkie puree.
Mięso z kurczaka umyj, osusz, odetnij błonki, po czym pokrój w kostkę lub paski. Papryki oczyść z nasion i błonek, także pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść, odkrój końce trzonków i potnij w plasterki. Cebulę i czosnek obierz, po czym posiekaj w drobną kostkę.
Na patelnię wlej olej i rozgrzej. Następnie obsmaż kurczaka ze wszystkich stron na dużym ogniu. Odłóż mięso na talerz. Przesmaż cebulę z czosnkiem, dosyp curry i przesmażaj ok. 2 minut, aż całość zacznie ładnie pachnieć. Dorzuć pieczarki oraz obie papryki, trzymaj na ogniu kolejne 3-4 minuty. Następnie wlej bulion, dodaj puree z dyni oraz obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę pomidora. Zamknij patelnię pokrywą i gotuj na średnim ogniu ok. 25 minut od momentu zagotowania. Na koniec dopraw solą, czarnym pieprzem ijogurtem.
Gotowe curry z kurczakiem i dynią udekoruj ulubioną zieleniną. Podawaj ze świeżym pieczywem lub ryżem ugotowanym na sypko.