Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś piątek, piąteczek a u mnie jak zwykle inaczej niż u każdego. Inni w piątek zazwyczaj mają rybkę ja nie ponieważ rybę jadam tylko jak najdzie mnie ochota dziś mam ćwiartki w sosie. Pewnie lubicie taki zestaw obiadowy bo ja bardzo nie to że jest mięso lecz dlatego że są już młode ziemniaki no i sałata którą uwielbiam na słodko - kwaśno mogę taką sałatę jeść nawet do kanapek.
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 676
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 62
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 75
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 676
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 62
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 75
Składniki
Ćwiartki z kurczaka umyć i osuszyć. Przełożyć do miski obsypać przyprawą wlać olej i dokładnie wymieszać aby przyprawa objęła całe ćwiartki. Tak przygotowane mięso przykryć folią aluminiową i włożyć na całą noc do lodówki.
Następnego dnia tuż przed robieniem obiadu ćwiartki ponacinać w miejscu ze skórą. Patelnię suchą rozgrzać i ułożyć na niej ćwiartki skórą w stronę patelni, podsmażyć z obu stron na złoty kolor.
Jak już mamy ładnie podsmażone ćwiartki wlać do nich wodę dodać suszoną włoszczyznę oraz pół łyżeczki przyprawy z solą. Całość dusić na wolnym ogniu pod przykryciem co raz przekręcając mięso aby równo się udusiło. Gdy mięso jest już mięciutkie i prawie się rozpada czyli oddziela się od kości dodać koper pokrojony i jeszcze chwilkę podgotować.
W czasie gdy ćwiartki z koprem gotują się na wolniutkim ogniu, śmietanę rozrobić z mąką i gorącym sosem z mięsa tak aby nie było grudek. Zalać śmietaną mięso w którym pozostała szklanka wody i zagotować całość do powstania fajnego gęstego sosu.
Tak przygotowane ćwiartki z kurczaka podałam z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem oraz polanymi sosem z mięsa który zrobiłam oraz sałata masłowa ze szczypiorkiem na słodko - kwaśno ze śmietaną. Jak dla mnie najlepsze danie, a mięso wyszło super soczyste i kruche bardzo ładnie odchodziło od kości. Do popicia podałam zimną maślankę prosto z lodówki.