Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś piątek, piąteczek a u mnie jak zwykle inaczej niż u każdego. Inni w piątek zazwyczaj mają rybkę ja nie ponieważ rybę jadam tylko jak najdzie mnie ochota dziś mam ćwiartki w sosie. Pewnie lubicie taki zestaw obiadowy bo ja bardzo nie to że jest mięso lecz dlatego że są już młode ziemniaki no i sałata którą uwielbiam na słodko - kwaśno mogę taką sałatę jeść nawet do kanapek.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 3429
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 495
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 291
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 6843
Lekki krem ogórkowy z pewnością sprawdzi się na te letnie upały (oby kilka dn...
Odsłon: 296
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 3429
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 495
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 291
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 6843
Lekki krem ogórkowy z pewnością sprawdzi się na te letnie upały (oby kilka dn...
Odsłon: 296
Składniki
Ćwiartki z kurczaka umyć i osuszyć. Przełożyć do miski obsypać przyprawą wlać olej i dokładnie wymieszać aby przyprawa objęła całe ćwiartki. Tak przygotowane mięso przykryć folią aluminiową i włożyć na całą noc do lodówki.
Następnego dnia tuż przed robieniem obiadu ćwiartki ponacinać w miejscu ze skórą. Patelnię suchą rozgrzać i ułożyć na niej ćwiartki skórą w stronę patelni, podsmażyć z obu stron na złoty kolor.
Jak już mamy ładnie podsmażone ćwiartki wlać do nich wodę dodać suszoną włoszczyznę oraz pół łyżeczki przyprawy z solą. Całość dusić na wolnym ogniu pod przykryciem co raz przekręcając mięso aby równo się udusiło. Gdy mięso jest już mięciutkie i prawie się rozpada czyli oddziela się od kości dodać koper pokrojony i jeszcze chwilkę podgotować.
W czasie gdy ćwiartki z koprem gotują się na wolniutkim ogniu, śmietanę rozrobić z mąką i gorącym sosem z mięsa tak aby nie było grudek. Zalać śmietaną mięso w którym pozostała szklanka wody i zagotować całość do powstania fajnego gęstego sosu.
Tak przygotowane ćwiartki z kurczaka podałam z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem oraz polanymi sosem z mięsa który zrobiłam oraz sałata masłowa ze szczypiorkiem na słodko - kwaśno ze śmietaną. Jak dla mnie najlepsze danie, a mięso wyszło super soczyste i kruche bardzo ładnie odchodziło od kości. Do popicia podałam zimną maślankę prosto z lodówki.