Do góry

Dania główne Przepis na:

Ćwiartki kurczaka w sosie śmietano - koperkowym.

Ćwiartki kurczaka w sosie śmietano - koperkowym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 560 Ocena: 3232

Dodano:

Odsłon: 306

Dziś piątek, piąteczek a u mnie jak zwykle inaczej niż u każdego. Inni w piątek zazwyczaj mają rybkę ja nie ponieważ rybę jadam tylko jak najdzie mnie ochota dziś mam ćwiartki w sosie. Pewnie lubicie taki zestaw obiadowy bo ja bardzo nie to że jest mięso lecz dlatego że są już młode ziemniaki no i sałata którą uwielbiam na słodko - kwaśno mogę taką sałatę jeść nawet do kanapek.

Składniki

  • 4 ćwiartki z kurczaka,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1,5 łyżki przyprawy chimichurri do mięs i drobiu lub przyprawy do kurczaka,
  • 2 czubate łyżki śmietany 18 %,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1,5 łyżki suszonej włoszczyzny,
  • 0,5 łyżeczki przyprawy z solą np. Vegeta,
  • 2 szklanki wody (szklanka pojemność 210 ml),
  • 1 mały pęczek kopru 15 g.
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ćwiartki kurczaka w sosie śmietano - koperkowym.

Przygotowanie

  1. Ćwiartki z kurczaka umyć i osuszyć. Przełożyć do miski obsypać przyprawą wlać olej i dokładnie wymieszać aby przyprawa objęła całe ćwiartki. Tak przygotowane mięso przykryć folią aluminiową i włożyć na całą noc do lodówki.

  2. Następnego dnia tuż przed robieniem obiadu ćwiartki ponacinać w miejscu ze skórą. Patelnię suchą rozgrzać i ułożyć na niej ćwiartki skórą w stronę patelni, podsmażyć z obu stron na złoty kolor.

  3. Jak już mamy ładnie podsmażone ćwiartki wlać do nich wodę dodać suszoną włoszczyznę oraz pół łyżeczki przyprawy z solą. Całość dusić na wolnym ogniu pod przykryciem co raz przekręcając mięso aby równo się udusiło. Gdy mięso jest już mięciutkie i prawie się rozpada czyli oddziela się od kości dodać koper pokrojony i jeszcze chwilkę podgotować.

  4. W czasie gdy ćwiartki z koprem gotują się na wolniutkim ogniu, śmietanę rozrobić z mąką i gorącym sosem z mięsa tak aby nie było grudek. Zalać śmietaną mięso w którym pozostała szklanka wody i zagotować całość do powstania fajnego gęstego sosu.

  5. Tak przygotowane ćwiartki z kurczaka podałam z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem oraz polanymi sosem z mięsa który zrobiłam oraz sałata masłowa ze szczypiorkiem na słodko - kwaśno ze śmietaną. Jak dla mnie najlepsze danie, a mięso wyszło super soczyste i kruche bardzo ładnie odchodziło od kości. Do popicia podałam zimną maślankę prosto z lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 31 lipca Super to wygląda i zapewne smakuje i choć nie lubię ogryzać kostek z kurczaka, to na to bym się skusił :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń