Do góry

Dania główne Przepis na:

Ćwiartki kurczaka w sosie śmietanowym z pieczarkami.

Ćwiartki kurczaka w sosie śmietanowym z pieczarkami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 623 Ocena: 3791

Dodano:

Odsłon: 73

Nie macie pomysłu na zalegające w lodówce pieczarki ? Podam wam przepis na ćwiartki w sosie z udziałem pieczarek, sos wyszedł przepyszny a i pieczarki wykorzystane. Inni maja w niedzielę rosół i schabowe a ja jestem odmieniec i mam co innego po za tym nie będę dawała co niedzielę przepisu na rosół bo to już by była duża przesada z mojej strony. Przepis na schabowy to mogę podać o ile wymyślę coś nowego bo tradycyjnego to każdy potrafi usmażyć czyż nie ?

Składniki

  • 2 dowolnej wielkości ćwiartki z kurczaka,
  • 500 g pieczarek,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka złocistego,
  • 1 płaska łyżka pomidorki ziołowe z czosnkiem i bazylią,
  • 2 łyżki śmietany 18 %,
  • 0,5 łyżki mąki pszennej,
  • 2 szklanki wody,
  • szczypta cukru,
  • 0,5 łyżeczki przyprawy z solą np. Vegeta,
  • 1 pęczek natki pietruszki 10 g,
  • 1 łyżka suszonej włoszczyzny.
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ćwiartki kurczaka w sosie śmietanowym z pieczarkami.

Przygotowanie

  1. Ćwiartki kurczaka podzielić na części, oczyścić, umyć i osuszyć na durszlaku aby ociekły z nadmiaru wody. Następnie obsypać przyprawą do kurczaka oraz pomidorkami ziołowymi z bazylią wlać olej i wymieszać. Wymieszane odstawić na 10 minut aby przyprawy weszły w mięso.

  2. Gdy ćwiartki odstały swój czas przełożyć je skórą w stronę patelni i obsmażyć z obu stron na złoto - brązowy kolor ( najlepiej gdyby patelnia była duża i głęboka ).

  3. Jak już mamy obsmażone ćwiartki wlać wodę przegotowaną dodać suszone warzywa i całość dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa i wyparowania szklanki wody. Oczywiście w czasie duszenia co jakiś czas mięso przekręcać.

  4. Gdy mięso jest już mięciutkie dodać pieczarki oczyszczone i pokrojone w kawałki i całość dusić już bez przykrycia do miękkości pieczarek lekko doprawić przyprawą z solą. W międzyczasie śmietanę z mąką rozrobić z gorącym wywarem od sosu. Jak już pieczarki są mięciutkie wkroić natkę pietruszki.

  5. Do ćwiartek z kurczaka i pieczarek z natką pietruszki wlać wcześniej rozrobioną śmietanę nie zapomnijmy do śmietany dodać szczyptę cukru wtedy nie zważy się podczas dodania do sosu. Podusić z wlaną śmietaną tak długo aż zrobi się gęstawy sos.

  6. Tak przygotowane ćwiartki z kurczaka w sosie podałam z całymi ziemniakami oraz surówką z pomidorów malinowych i żółtych ze szczypiorkiem czosnkowym i kefirem śmietankowym. Takim sposobem obiad wyszedł pyszny a pieczarki się nie zmarnowały. I kolejny dzień nie mogę wstawiać zdjęć zatem zapraszam na mój blog.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń