Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Cykoria zapiekana pod beszamelem"
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 139
Królowa grilla :)
Odsłon: 1263
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 192
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 235
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 139
Królowa grilla :)
Odsłon: 1263
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 192
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 235
Składniki
Cykorie opłucz pod bieżącą wodą. Przekrój na pół i wytnij biały gorzki środek. Do garnka wlej wodę, dodaj cukier i 1 łyżeczkę soli. Włóż cykorie (woda powinna sięgać do połowy cykorii), gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj sok z cytryny. Osącz na sitku.
W rondelku z grubym dnem rozpuść masło i stopniowo dodawaj mąkę, energicznie mieszając całość trzepaczką, tak by nie było grudek. Następnie stopniowo wlej mleko i nie przestając mieszać gotuj, aż całość zgęstnieje i będzie mieć konsystencję gęstego budyniu. Zdejmij z ognia, dodaj połowę sera, mieszaj aż się rozpuści. Na koniec sos dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Cykorie przełóż do żaroodpornego naczynia. Polej je sosem beszamelowym a wierzch posyp pozostałym serem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180° C przez ok. 20 minut aż wierzch potrawy się zrumieni.
Rada: Świetny dodatek do mięsa to cykoria marynowana. Do garnka wlej 3 łyżki wody, dodaj 4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki octu winnego, 1 łyżeczkę cukru, szczyptę soli. Zagotuj. Zdejmij z ognia, włóż 4 cykorie, odstaw na 3-4 godziny a następnie osącz.
50 minut, porcja: 470 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie