Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nieco zapomniane danie, które budzi wiele kontrowersji. Jedni za nimi przepadają, inni unikają jak ognia. Warto się jednak przełamać i pozbyć się dawnych uprzedzeń. Cynaderki przyrządzone w odpowiedni sposób z pewnością zaskoczą Was smakiem.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7771
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7771
Składniki
Cynaderki trzeba przygotować przed obróbką cieplną, dlatego najlepiej zacząć to kilka godzin przed gotowaniem. Włóż je do miski i zalej zimną wodą. Kiedy minie pół godziny wylej ją i zalej ponownie nową partią. Odczekaj kolejne 30 minut. Po tym czasie rozetnij każdą część mięsa i usuń wszelkiego rodzaju błonki. Pokrój na drobne części. Zalej wodą i odstaw na minimum 3 godziny. Po tym czasie przelej mięso wrzątkiem. Odcedź i osusz cynaderki.
Każdy kawałek mięsa delikatnie obtocz w mące.
Pokrój cebulę w piórka. To samo zrób z pieczarkami, możesz je delikatnie drobniej poszatkować. Z papryki usuń gniazda nasienne i posiekaj.
Marchewkę i pietruszkę obierz. Podziel na drobne kostki.
Ząbki czosnku obierz ze skorupki, zgnieć widelcem a następnie posiekaj.
Na patelni rozgrzej tłuszcz. Zeszklij cebulę, a pod koniec dodaj czosnek. Wrzuć mięso i smaż na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Po 20 minutach dodaj pieczarki, paprykę, marchew i pietruszkę. Wymieszaj całość i smaż przez około 10 minut. Dopraw solą, pieprzem, papryką w proszku i posiekaną natką pietruszki. Teraz zalej całość bulionem i zostaw, aby składniki dusiły się przez około pół godziny.
Woda powinna delikatnie wyparować, a sos zrobić się gęsty. Możesz też zabielić go śmietanką lub mąką.