Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
2 w 1 - obiad i gotowe danie na przechowanie, naprawdę smaczne :)) Czas się zwraca, bo robię na zapas :)
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3736
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 41400
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 439
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 239
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 391
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3736
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 41400
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 439
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 239
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 391
Składniki
Ryż Wstawiam wypłukany ryż w zimną wodę w proporcji 2 woda : 1 ryż. Gotuję 10 minut (od momentu zagotowania) na wolnym ogniu pilnując by nie przywarł. Wyłączam grzanie. Przykrywam pokrywką i odstawiam, by "wciągnął" resztę wody i zmiękł. Już od momentu postawienia garnka z wodą na kuchence, zajmuję się przygotowaniem cynamonowej kostki, w międzyczasie :)
Kostka Dynię myję, kroję w mniejsze kawałki, odcinam skórkę i kroję w drobną kostkę. Jabłka podobnie. Do rozdrabniania używam kratki, żeby kostka byłą mniej więcej równa. Wrzucam do garnka, dodaję przyprawy, mieszam i gotuję - ok. 3 kwadranse. Jeśli zmniejszę ogień i przykryję, to zapominam o kostce po 10 minutach (tyle zajmuje obieranie i krojenie) - zajmuje się słoikami na zapas. Podaję posypując świeżo mielonym cynamonem z drobinkami cukru trzcinowego.
Zapas. Nadmiar cynamonowej kostki pakuję do czystych i suchych słoików. Aby je wysterylizować, w międzyczasie wstawiam je do piekarnika na 30 minut 120 stopni. Gorącą zawartość nalewam do gorących słoików, pilnuję, by gwint słoika był czysty. Mocno zakręcam i odstawiam do wystygnięcia do góry dnem. Zostały 3 słoiki po 500 ml = 3 obiady dla 2 osób albo drugie śniadania do pracy.