Do góry

Dania główne Przepis na:

czerwone curry express

czerwone curry express

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 1461

Dodano:

Odsłon: 300

szybka wersja czerwonego curry ;-) bez kury,bez krewet...za to z avocado ;-) wyszło bardzo smakowicie i zupełnie inaczej...takie trochę vege curry zdecydowanie.

Składniki

  • papryka peperoni czerwona 8 szt.
  • szalotka
  • czosnek 4,5 ząbków
  • sos rybny
  • olej kokosowy
  • świeża kolendra
  • świeża bazylia
  • limonka
  • Cukier
  • sól ziarnista
  • czarny pieprz ziarenka
  • trawa cytrynowa 1 gałązka
  • kumin ziarna
  • kolendra ziarna
  • imbir świeży
  • avocado
  • mleko kokosowe
  • ryż jaśminowy
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
czerwone curry express

Przygotowanie

  1. papryczki myjemy,osuszamy,kroimy wzdłuż na cienkie paski,imbir i skórkę z limonki ścieramy na tarce
    trawę cytrynową ubijamy trzonkiem noża,kroimy w paski,rwiemy świeżą kolendrę,wrzucamy wszystko do blendera-dodajemy 3,4 łyżki oleju kokosowego,2 łyżki sosu rybnego,sól,cukier
    na koniec wrzucamy utłuczone w moździeżu ziarna kolendry,czarnego pieprzu i kuminu
    i jeszcze na koniec dorzucamy pokrojoną cieniutko szalotké i czosnek
    wszystko miksujemy na gładką pastę curry

  2. gotujemy na sypko ryż jaśminowy ( proporcje 1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody ok )
    w drugim garnuszku grzejemy mleko kokosowe i pomału dodajemy pastę curry-wszystko podgrzewając i mieszając do kremowej konsystencji- na koniec dodajemy ugotowany ryż i mieszamy wszystko w jednym już garnku

  3. przekładamy do ulubionych miseczek,dodajemy świeżo pokrojone avocado,oprószamy chilli,dekorujemy świeżą bazylią
    I gotowe ;-)

    Smacznego :-)

  4. wszystkim wegetarianom i weganom może spodobać sié taka wersja curry ;-)

    Polecam ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń