Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam na gołąbki z ziemniakami, które na Podkarpaciu bardzo są znane i od wielu lat tradycyjnie w mojej rodzinie są przygotowywane. Te gołąbki trochę zmodyfikowałam, ale podstawowe zasady zachowałam.
Rada: kapustę i farsz można przygotować równocześnie.
Farsz:
Ziemniaki obieramy, trzemy na drobnej tarce, jak na placki ziemniaczane, lub ścieramy w sokowirówce.
Tarte tradycyjnie ziemniaki na tarce przekładamy na gęste sito, które umieszczamy w większym naczyniu (np. do misy), żeby sok do niego ściekał. Z ziemniaków będzie odciekał sok. Od czasu do czasu mieszamy, dociskamy ziemniaki łyżką drewnianą, żeby jak najwięcej oddzielić soku od miąższu. Dodajemy 1 łyżkę soli, odciskamy ziemniaki.
Sok odlewamy, a do skrobi, która pozostała na dnie dodajemy odciśnięte ziemniaki.
Rada: sok z ziemniaków można odcisnąć przez gazę.
Jeśli użyjecie sokowirówki, to oprócz skrobi jaka się osadzi należy dodać niewielką ilość soku, żeby nie były za suche.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, którą podsmażamy na oleju rzepakowym czystym i smakowym - chili. Olej chili przed użyciem wstrząsamy, żeby papryczki na dnie butelki z nim się zmieszały. Dzięki temu będzie ostrzejszy smak. Do smażenia cebuli dodajemy cukier i sól.
Kiszoną kapustę dobrze odciskamy i bardzo drobno kroimy.
Do tartych ziemniaków dodajemy cebulę, kapustę, doprawiamy pieprzem i solą do smaku, całość dokładnie mieszamy.
Rada: jeśli nie chcecie próbować surowych ziemniaków jak smakują, czy dobrze są doprawione, wystarczy je podsmażyć na oleju (nie chili) jak placka ziemniaczanego.
Kapusta:
W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i cukru.
Najpierw wycinamy z kapusty głąb, trzeba uważać, żeby nie naruszyć liści. Kapustę sparzamy i przekładamy na cedzak. Z każdego liścia, już po sparzeniu, delikatnie nożem ścinamy grube nerwy.
Gołąbki:
Na desce układamy liść kapusty, nakładamy od strony łodygi farsz i zawijamy w kopertę, najpierw gruby koniec, później brzegi liści do środka i rolujemy.
Do przygotowania gołąbków wybieramy najładniejsze liście, pozostałe będą nam potrzebne do przykrycia.
Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju chili i delikatnie podsmażamy na nim gołąbki z dwóch str. (zaczynamy od str. z łączeniem), wystarczy po 1 min.
Dużą formę żaroodporną do pieczenia wykładamy liśćmi i układamy na nich podsmażone gołąbki. Polewamy je olejem jeśli pozostał na patelni.
Przykrywamy liśćmi, pokrywą lub folią aluminiową.
Gołąbki pieczemy ok. 1,5 godz. w 200°C, 15 min przed końcem ściągamy folię. Gołąbki powinny się ładnie przyrumienić.
Gołąbki najlepiej będą smakować z podsmażonym boczkiem i świeżym szczypiorkiem.
Smacznego J
Przepis na tradycyjne gołąbki z mięsem ,warzywami i ryżem . Wbrew pozorom nie...
Odsłon: 9812
Dzisiaj przepis na pyszne i bardzo łatwe do zrobienia kluski leniwe. Zrobiłam...
Odsłon: 119
Bardzo dobre ciasto. Słodycz ciasta przełamana kwasowością owoców i chrupką b...
Odsłon: 71
Szybka w przygotowaniu, idealna do zabrania do pracy.
Odsłon: 23
Jedna z moich ulubionych letnich sałatek do pracy, szybka w przygotowaniu i p...
Odsłon: 23
Ta przepyszna sałatka z młodej kapusty i papryki świetnie nadaje się do wekow...
Odsłon: 7175
Kartacze, potrawa pochodząca z kresów wschodnich, popularna na Mazurach, Suwa...
Odsłon: 1326
Dzisiaj przepis na pyszne i bardzo łatwe do zrobienia kluski leniwe. Zrobiłam...
Odsłon: 119
Bardzo dobre ciasto. Słodycz ciasta przełamana kwasowością owoców i chrupką b...
Odsłon: 71
Szybka w przygotowaniu, idealna do zabrania do pracy.
Odsłon: 23
Jedna z moich ulubionych letnich sałatek do pracy, szybka w przygotowaniu i p...
Odsłon: 23
Ta przepyszna sałatka z młodej kapusty i papryki świetnie nadaje się do wekow...
Odsłon: 7175
Kartacze, potrawa pochodząca z kresów wschodnich, popularna na Mazurach, Suwa...
Odsłon: 1326
Składniki
Rada: kapustę i farsz można przygotować równocześnie. Farsz: Ziemniaki obieramy, trzemy na drobnej tarce, jak na placki ziemniaczane, lub ścieramy w sokowirówce. Tarte tradycyjnie ziemniaki na tarce przekładamy na gęste sito, które umieszczamy w większym naczyniu (np. do misy), żeby sok do niego ściekał. Z ziemniaków będzie odciekał sok. Od czasu do czasu mieszamy, dociskamy ziemniaki łyżką drewnianą, żeby jak najwięcej oddzielić soku od miąższu. Dodajemy 1 łyżkę soli, odciskamy ziemniaki. Sok odlewamy, a do skrobi, która pozostała na dnie dodajemy odciśnięte ziemniaki. Rada: sok z ziemniaków można odcisnąć przez gazę. Jeśli użyjecie sokowirówki, to oprócz skrobi jaka się osadzi należy dodać niewielką ilość soku, żeby nie były za suche. Cebulę kroimy w drobną kostkę, którą podsmażamy na oleju rzepakowym czystym i smakowym - chili. Olej chili przed użyciem wstrząsamy, żeby papryczki na dnie butelki z nim się zmieszały. Dzięki temu będzie ostrzejszy smak. Do smażenia cebuli dodajemy cukier i sól. Kiszoną kapustę dobrze odciskamy i bardzo drobno kroimy. Do tartych ziemniaków dodajemy cebulę, kapustę, doprawiamy pieprzem i solą do smaku, całość dokładnie mieszamy. Rada: jeśli nie chcecie próbować surowych ziemniaków jak smakują, czy dobrze są doprawione, wystarczy je podsmażyć na oleju (nie chili) jak placka ziemniaczanego.
Kapusta: W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i cukru. Najpierw wycinamy z kapusty głąb, trzeba uważać, żeby nie naruszyć liści. Kapustę sparzamy i przekładamy na cedzak. Z każdego liścia, już po sparzeniu, delikatnie nożem ścinamy grube nerwy.
Gołąbki: Na desce układamy liść kapusty, nakładamy od strony łodygi farsz i zawijamy w kopertę, najpierw gruby koniec, później brzegi liści do środka i rolujemy. Do przygotowania gołąbków wybieramy najładniejsze liście, pozostałe będą nam potrzebne do przykrycia. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju chili i delikatnie podsmażamy na nim gołąbki z dwóch str. (zaczynamy od str. z łączeniem), wystarczy po 1 min. Dużą formę żaroodporną do pieczenia wykładamy liśćmi i układamy na nich podsmażone gołąbki. Polewamy je olejem jeśli pozostał na patelni. Przykrywamy liśćmi, pokrywą lub folią aluminiową. Gołąbki pieczemy ok. 1,5 godz. w 200°C, 15 min przed końcem ściągamy folię. Gołąbki powinny się ładnie przyrumienić. Gołąbki najlepiej będą smakować z podsmażonym boczkiem i świeżym szczypiorkiem. Smacznego J
Przepisy Dania główne
Dania główne
Tarta z kurkami i boczkiem (średnica 32 cm)
Dania główne
Leniwe kluski. Przepis ze starego zeszytu.
Dania główne
Łopatka pieczona w kapuście kiszonej
Dania główne
Babcine gołąbki
Tarta z kurkami i boczkiem (średnica 32 cm)
Fenomenalna tarta, sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe dla całej rodziny...
Odsłon: 13
Leniwe kluski. Przepis ze starego zeszytu.
Dzisiaj przepis na pyszne i bardzo łatwe do zrobienia kluski leniwe. Zrobiłam...
Odsłon: 119