Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czeskie rolady to przepyszne, rozpływające się w ustach mięso wypełnione lekko kwaskowatymi ogórkami i aromatycznym boczkiem. W połączeniu z sosem na bazie pilsnera tworzy wyjątkową propozycję na obiad.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14257
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1655
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16278
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6555
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14257
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1655
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16278
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6555
Składniki
Mięso umyj i pokrój w cztery plastry. Rozbij je cienko i dopraw solą oraz pieprzem z obu stron. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Ogórki pokrój w cienkie słupki. Na każdym plastrze mięsa posmaruj łyżeczkę musztardy. Połóż plasterek boczku i rozłóż równomiernie cebulę i ogórek. Zwiń całość w roladę i zabezpiecz sznurkiem lub wykałaczkami.
W głębokiej patelni rozgrzej olej. Smaż roladki na średnim ogniu do zrumienienia z każdej strony. Wyjmij je i odłóż na bok. Marchewkę i seler pokrój w cienkie paseczki i dodaj na patelnię. Smaż je przez 5 minut, do lekkiej miękkości. Włóż roladki z powrotem i dodaj bulion oraz piwo. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia i przykryj całość pokrywką.
Czeskie rolady duś pod przykryciem przez 2 godziny, a po godzinie obróć je na drugą stronę. Po tym czasie wyjmij mięso i część warzyw. Do sosu dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj. Przecedź sos przez sitko, jeśli tego wymaga. W razie indywidualnych predyspozycji dodatkowo zredukuj sos. Czeskie rolady podawaj z ugotowanymi warzywami, polane sosem. Najlepiej smakują z dodatkiem ziemniaków.