Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czeskie rolady to przepyszne, rozpływające się w ustach mięso wypełnione lekko kwaskowatymi ogórkami i aromatycznym boczkiem. W połączeniu z sosem na bazie pilsnera tworzy wyjątkową propozycję na obiad.
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 2022
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 13005
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 266
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 2022
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 13005
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 266
Składniki
Mięso umyj i pokrój w cztery plastry. Rozbij je cienko i dopraw solą oraz pieprzem z obu stron. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Ogórki pokrój w cienkie słupki. Na każdym plastrze mięsa posmaruj łyżeczkę musztardy. Połóż plasterek boczku i rozłóż równomiernie cebulę i ogórek. Zwiń całość w roladę i zabezpiecz sznurkiem lub wykałaczkami.
W głębokiej patelni rozgrzej olej. Smaż roladki na średnim ogniu do zrumienienia z każdej strony. Wyjmij je i odłóż na bok. Marchewkę i seler pokrój w cienkie paseczki i dodaj na patelnię. Smaż je przez 5 minut, do lekkiej miękkości. Włóż roladki z powrotem i dodaj bulion oraz piwo. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia i przykryj całość pokrywką.
Czeskie rolady duś pod przykryciem przez 2 godziny, a po godzinie obróć je na drugą stronę. Po tym czasie wyjmij mięso i część warzyw. Do sosu dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj. Przecedź sos przez sitko, jeśli tego wymaga. W razie indywidualnych predyspozycji dodatkowo zredukuj sos. Czeskie rolady podawaj z ugotowanymi warzywami, polane sosem. Najlepiej smakują z dodatkiem ziemniaków.