Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gruzińskie czkmeruli to jedno z klasycznych dań tamtego rejonu. Pierwotnie było przyrządzane przez duże rodziny, bo szybko i łatwo można było przygotować obiad dla wszystkich. W tej wersji przepisu znajdują się tylko podudzia z kurczaka, ale z powodzeniem można użyć także innego mięsa, a nawet całego kurczaka podzielonego na poszczególne części. To danie jednogarnkowe, które przygotowuje się bardzo szybko, a smakuje wybornie. Jest niezwykle aromatyczne i wyraziste, mocno ziołowe dzięki dużej ilości kolendry.
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 24
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 539
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 766
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 40
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 24
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 539
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 766
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 40
Składniki
Kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Połącz ze sobą wszystkie przyprawy i natrzyj mieszanką kurczaka ze wszystkich stron. Na patelni rozpuść masło. Połóż na nim podudzia, mocno dociskając. Smaż po 15 minut z każdej strony.
Przygotuj sos. W osobnym naczyniu wymieszaj ze sobą mleko ze śmietaną, drobno posiekanym czosnkiem i kolendrą, a także solą i pieprzem. Dodaj do mieszanki śmietanowej 2 łyżki tłuszczu z patelni, by zahartować śmietanę. Przelej mieszankę do kurczaka.
Gruzińskie czkmeruli gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Podawaj na ciepło, z ulubionym dodatkiem skrobiowym i świeżą sałatką.