Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gruzińskie czkmeruli to jedno z klasycznych dań tamtego rejonu. Pierwotnie było przyrządzane przez duże rodziny, bo szybko i łatwo można było przygotować obiad dla wszystkich. W tej wersji przepisu znajdują się tylko podudzia z kurczaka, ale z powodzeniem można użyć także innego mięsa, a nawet całego kurczaka podzielonego na poszczególne części. To danie jednogarnkowe, które przygotowuje się bardzo szybko, a smakuje wybornie. Jest niezwykle aromatyczne i wyraziste, mocno ziołowe dzięki dużej ilości kolendry.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 32494
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9695
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2178
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4177
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 911
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 32494
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9695
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2178
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4177
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 911
Składniki
Kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Połącz ze sobą wszystkie przyprawy i natrzyj mieszanką kurczaka ze wszystkich stron. Na patelni rozpuść masło. Połóż na nim podudzia, mocno dociskając. Smaż po 15 minut z każdej strony.
Przygotuj sos. W osobnym naczyniu wymieszaj ze sobą mleko ze śmietaną, drobno posiekanym czosnkiem i kolendrą, a także solą i pieprzem. Dodaj do mieszanki śmietanowej 2 łyżki tłuszczu z patelni, by zahartować śmietanę. Przelej mieszankę do kurczaka.
Gruzińskie czkmeruli gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Podawaj na ciepło, z ulubionym dodatkiem skrobiowym i świeżą sałatką.