Do góry

Dania główne Przepis na:

Czosnkowo cebulowa pierś z kurczaka dla diabetyka

Czosnkowo cebulowa pierś z kurczaka dla diabetyka

Autor:

Przepisów i artykułów: 32 Ocena: 174

Dodano:

Odsłon: 2497

W Jarlowej kuchni zachodzą pewne zmiany. Choroba nie wybiera i wywraca dietę do góry nogami więc trzeba zmienić przyzwyczajenia. Danie hmm... " fit " ? Bez dodatku tłuszczu typu oleje czy inne, produkty starałem się dobrać tak aby miały jak najmniej cukru, do tego przydała mi się pewna aplikacja która określa " zdrowość " produktu, jeśli jesteś ciakawa/y jaka - zapraszam na PW. Indeks glikemiczny: - Cebula 15 - Czosnek 30 - Pierś z kurczaka 0 Do dania polecam surówkę z marchewki. Jeśli przeraża Cię liczba przypraw - zredukuj je lub zamień na kilka swoich ulubionych. Ja jednak wolę dania przesycone aromatami różnych przypraw.

Składniki

  • Pierś podwójna z kurczaka około 600g.
  • Pół dużej cebuli
  • 7 ząbków czosnku
  • Szczypta soli
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 niewielkie łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka cebulki granulowanej / suszonej (NIE PRAŻONEJ)
  • 1 łyżeczka oregano
  • Szczypta mielonego pieprzu czarnego
  • Kilka ziarenek ( nie rozbitych ) pieprzu kolorowego
  • 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 2 łyżeczki mieszanki Chimichurri
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Czosnkowo cebulowa pierś z kurczaka dla diabetyka

Przygotowanie

  1. Do miseczki wsypujemy kolejno wszystkie przyprawy w w/w proporcjach i dokładnie mieszamy.
    Gdyby nie cukrzyca i wysoki cholesterol - dodałbym jeszcze z 40 ml. oleju, 25ml. ciemnego sosu sojowego i kilka łyżek stołowych miodu lipowego dla słodkawego posmaku.
    No ale niestety.

  2. Odrywamy kilka ząbków czosnku od główki, miażdżymy je nożem " na płasko " i obieramy. Dzięki tej technice czosnek puści szybko swoje aromaty, jest to dużo lepsza metoda niż krojenie go na plasterki.

  3. Cebulę kroimy na plastry a plastry na cztery części. Grubość krojenia niema znaczenia, cebula i tak się nie przypali.

  4. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, grzałki góra + dół bez termoobiegu.

    Rękaw do pieczenia mocno wiążemy z jednej strony.
    Do środka wkładamy jedną pierś, połowę cebuli i czosnku i sypiemy połowę mieszanki przypraw, następnie wkładamy drugą i dodajemy całą resztę. Związujemy na końcu zostawiając trochę powietrza w środku.
    Kiedy mamy już związany obustronnie rękaw przechodzimy do wmasowania przypraw w mięso. Masujemy, gładzimy, kulamy po stole . Robimy wszystko by jak najlepiej rozprowadzić przyprawy po filetach uważając żeby nie przebić worka.

  5. Kiedy piekarnik się nagrzeje - wstawiamy w przykryciu naczynia żaroodpornego do środka. Dzięki temu że pozbyliśmy się powietrza z worka mimo że nabrzmiał jak kiedyś mój brzuch po imprezach - worek nie pęknie. Pieczemy w 180 stopniach przez około godzinę.

  6. Po godzinie lub jak kto woli + / - 10 minut rozcinamy nasz nabrzmiały do granic możliwości worek. Mięso, cebulka i czosnek puściły swoje soki i dzięki temu powstał nam ciekawy w smaku i dzięki przyprawom aromatyczny sos. Niema go zbyt wiele, ale wystarczy.

  7. Jako że uwielbiam czosnek i cebulę - wyłowiłem je i również urozmaiciły mój dzisiejszy wspaniały obiad. Polecam zaserwować sobie do tego również porcję witamin i minerałów w postaci ulubionej surówki czy miksu sałat.

    Smacznego !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smaker 09 sierpnia Gratulujemy zaradności w kuchni i pysznej propozycji kulinarnej. Życzymy też zdrówka!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń