Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W Jarlowej kuchni zachodzą pewne zmiany. Choroba nie wybiera i wywraca dietę do góry nogami więc trzeba zmienić przyzwyczajenia. Danie hmm... " fit " ? Bez dodatku tłuszczu typu oleje czy inne, produkty starałem się dobrać tak aby miały jak najmniej cukru, do tego przydała mi się pewna aplikacja która określa " zdrowość " produktu, jeśli jesteś ciakawa/y jaka - zapraszam na PW. Indeks glikemiczny: - Cebula 15 - Czosnek 30 - Pierś z kurczaka 0 Do dania polecam surówkę z marchewki. Jeśli przeraża Cię liczba przypraw - zredukuj je lub zamień na kilka swoich ulubionych. Ja jednak wolę dania przesycone aromatami różnych przypraw.
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7926
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1221
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13697
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7926
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1221
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13697
Składniki
Do miseczki wsypujemy kolejno wszystkie przyprawy w w/w proporcjach i dokładnie mieszamy. Gdyby nie cukrzyca i wysoki cholesterol - dodałbym jeszcze z 40 ml. oleju, 25ml. ciemnego sosu sojowego i kilka łyżek stołowych miodu lipowego dla słodkawego posmaku. No ale niestety.
Odrywamy kilka ząbków czosnku od główki, miażdżymy je nożem " na płasko " i obieramy. Dzięki tej technice czosnek puści szybko swoje aromaty, jest to dużo lepsza metoda niż krojenie go na plasterki.
Cebulę kroimy na plastry a plastry na cztery części. Grubość krojenia niema znaczenia, cebula i tak się nie przypali.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, grzałki góra + dół bez termoobiegu. Rękaw do pieczenia mocno wiążemy z jednej strony. Do środka wkładamy jedną pierś, połowę cebuli i czosnku i sypiemy połowę mieszanki przypraw, następnie wkładamy drugą i dodajemy całą resztę. Związujemy na końcu zostawiając trochę powietrza w środku. Kiedy mamy już związany obustronnie rękaw przechodzimy do wmasowania przypraw w mięso. Masujemy, gładzimy, kulamy po stole . Robimy wszystko by jak najlepiej rozprowadzić przyprawy po filetach uważając żeby nie przebić worka.
Kiedy piekarnik się nagrzeje - wstawiamy w przykryciu naczynia żaroodpornego do środka. Dzięki temu że pozbyliśmy się powietrza z worka mimo że nabrzmiał jak kiedyś mój brzuch po imprezach - worek nie pęknie. Pieczemy w 180 stopniach przez około godzinę.
Po godzinie lub jak kto woli + / - 10 minut rozcinamy nasz nabrzmiały do granic możliwości worek. Mięso, cebulka i czosnek puściły swoje soki i dzięki temu powstał nam ciekawy w smaku i dzięki przyprawom aromatyczny sos. Niema go zbyt wiele, ale wystarczy.
Jako że uwielbiam czosnek i cebulę - wyłowiłem je i również urozmaiciły mój dzisiejszy wspaniały obiad. Polecam zaserwować sobie do tego również porcję witamin i minerałów w postaci ulubionej surówki czy miksu sałat. Smacznego !