Do góry

Dania główne Przepis na:

Czulent

Czulent

Autor:

Przepisów i artykułów: 534 Ocena: 7893

Dodano:

Odsłon: 6043

Tradycyjne danie z kuchni żydowskiej. Przygotowanie nie jest trudne. Długi jest natomiast okres oczekiwania na efekt finalny. Jednak smak i aromat tej potrawy to wynagrodzi. Poza tym jest to dobre danie na niedzielę, gdyż można przygotować je w sobotę.

Składniki

  • 500 g wołowiny
  • 3-4 ziemniaki
  • 100 g kaszy (gryczna, jęczmienna, pęczak)
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 szklanka białej fasoli
  • 2-3 łyżki oliwy
  • przyprawy: sól, pierz, 4 kulki ziela angielskiego, 3 listki laurowe, natka pietruszki
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Czulent

Przygotowanie

  1. Fasolę namoczyć poprzedniego dnia na całą noc. Przygotować naczynie żaroodporne z pokrywą. Cebulę pokrojoną w plasterki i ząbki czosnku zeszklić na oliwie. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wołowinę, pokrojoną w kostkę, obsmażyć na tej samej patelni z resztkami tłuszczu. Przełożyć na cebulę. Posypać solą i pieprzem, a potem to samo robić po każdej kolejnej warstwie. Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić. Wyłożyć na wołowinę. Dorzucić ziele angielskie i listki laurowe. Kolejna warstwa to odsączona z wody fasola. Na wierzch przepłukana kasza. Do zapełnionego naczynia nalać wody nieco powyżej ostatniej warstwy. Naczynie przykryć pokrywą. Dać do piekarnika na 180 st. C na około 4 godziny. Ja jeszcze dodałam dwie godziny, a temperaturę zmniejszyłam do 120 st. C. Dania nie należy mieszać w czasie gotowania. Ewentualnie uzupełnić nieco w wodę. Ja tego nie musiałam robić. W trakcie gotowania czulent powinien wchłonąć całą wodę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń