Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
czyli tradycyjny, żydowski, bardzo wolno gotowany, niezwykle aromatyczny gulasz
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 78
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 40
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 60
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 78
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 40
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 60
Składniki
fasolę i ciecierzycę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka godzin (lub na noc), żeby się namoczyły
wołowinę (użyłem ligawy) kroimy w kostkę, oprószamy solą oraz pieprzem i odstawiamy na pół godziny, cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, marchewkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę
na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy wołowinę, aż ładnie się zrumieni, gotową przekładamy na dno naczynia żaroodpornego (wybieramy takie z przykryciem), na mięso wylewamy pomidory, posypujemy kminkiem, chili, solą i pieprzem
na patelnię po smażeniu mięsa wrzucamy cebulę i czosnek, solimy i smażymy aż się przyrumienią, gotowe przekładamy do naczynia żaroodpornego jako kolejną warstwę
teraz w naczyniu układamy następne warstwy: marchewkę, kaszę jęczmienną, odsączone fasolę i ciecierzycę, a na samym wierzchu układamy ziemniaki, solimy i zalewamy wrząca wodą (ok. 0,5l)
naczynie przykrywamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150 st. C na 6 godzin, no i gotowe, podajemy obficie posypane posiekaną natką pietruszki, smacznego !!!