Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
czyli tradycyjny, żydowski, bardzo wolno gotowany, niezwykle aromatyczny gulasz
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19734
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 443
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 384
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6782
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242126
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19734
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 443
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 384
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6782
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242126
Składniki
fasolę i ciecierzycę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka godzin (lub na noc), żeby się namoczyły
wołowinę (użyłem ligawy) kroimy w kostkę, oprószamy solą oraz pieprzem i odstawiamy na pół godziny, cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, marchewkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę
na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy wołowinę, aż ładnie się zrumieni, gotową przekładamy na dno naczynia żaroodpornego (wybieramy takie z przykryciem), na mięso wylewamy pomidory, posypujemy kminkiem, chili, solą i pieprzem
na patelnię po smażeniu mięsa wrzucamy cebulę i czosnek, solimy i smażymy aż się przyrumienią, gotowe przekładamy do naczynia żaroodpornego jako kolejną warstwę
teraz w naczyniu układamy następne warstwy: marchewkę, kaszę jęczmienną, odsączone fasolę i ciecierzycę, a na samym wierzchu układamy ziemniaki, solimy i zalewamy wrząca wodą (ok. 0,5l)
naczynie przykrywamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150 st. C na 6 godzin, no i gotowe, podajemy obficie posypane posiekaną natką pietruszki, smacznego !!!