Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
czyli tradycyjny, żydowski, bardzo wolno gotowany, niezwykle aromatyczny gulasz
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 582
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11826
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13497
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2749
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 582
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11826
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13497
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2749
Składniki
fasolę i ciecierzycę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka godzin (lub na noc), żeby się namoczyły
wołowinę (użyłem ligawy) kroimy w kostkę, oprószamy solą oraz pieprzem i odstawiamy na pół godziny, cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, marchewkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę
na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy wołowinę, aż ładnie się zrumieni, gotową przekładamy na dno naczynia żaroodpornego (wybieramy takie z przykryciem), na mięso wylewamy pomidory, posypujemy kminkiem, chili, solą i pieprzem
na patelnię po smażeniu mięsa wrzucamy cebulę i czosnek, solimy i smażymy aż się przyrumienią, gotowe przekładamy do naczynia żaroodpornego jako kolejną warstwę
teraz w naczyniu układamy następne warstwy: marchewkę, kaszę jęczmienną, odsączone fasolę i ciecierzycę, a na samym wierzchu układamy ziemniaki, solimy i zalewamy wrząca wodą (ok. 0,5l)
naczynie przykrywamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150 st. C na 6 godzin, no i gotowe, podajemy obficie posypane posiekaną natką pietruszki, smacznego !!!