Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś gotuję proste i smaczne ciasta na patelni. Ciasto jest dość proste, gotowane na wodzie, a sam proces nie zajmuje dużo czasu. Ponadto nie smażymy ich w dużych ilościach oleju, co sprawia, że pieczenie jest mniej tłuste.
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 318
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 69
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 113
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 318
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 69
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 113
Składniki
Mieszaj drożdże, sól i olej w ciepłej wodzie. Przesiać mąkę i zagnieść miękkie ciasto. Pozostaw na 1 godzinę w ciepłym miejscu.
W międzyczasie ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Smażyć cebulę, aż olej stanie się lekko złoty. Zetrzyj ziemniaki z cebulą i delikatnie ostudź.
Podziel ciasto na 5-6 części (mam 5 ciastek). Rozwałkuj ciasto trochę, połóż 3 łyżki ziemniaków na środku i uszczypnij ciasto. Ręce nadają ciastu okrągły kształt pasujący do patelni.
Rozgrzej nieco patelnię na ogniu, posmaruj masłem masło i włóż ciasto. Przykryj i smaż przez 4 minuty z każdej strony. Połóż na talerzu i natychmiast posmaruj masłem. Smacznego.