Do góry

Dania główne Przepis na:

Deja vu

Deja vu

Autor:

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 127

Dodano:

Odsłon: 627

Dziś gotuję proste i smaczne ciasta na patelni. Ciasto jest dość proste, gotowane na wodzie, a sam proces nie zajmuje dużo czasu. Ponadto nie smażymy ich w dużych ilościach oleju, co sprawia, że ​​pieczenie jest mniej tłuste.

Składniki

  • Ciasto: ciepła woda - 400 ml
  • drożdże prasowane - 20 g (lub suche - 7 g)
  • sól - 0,5 łyżeczki
  • olej roślinny - 40 ml
  • mąka - 600-700 g
  • wypełnienie: ziemniaki - 500 g
  • Sól
  • cebula - 1 szt
  • olej do smażenia - 30 ml
  • masło - 80 g
3-4 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mieszaj drożdże, sól i olej w ciepłej wodzie. Przesiać mąkę i zagnieść miękkie ciasto. Pozostaw na 1 godzinę w ciepłym miejscu.

  2. W międzyczasie ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Smażyć cebulę, aż olej stanie się lekko złoty. Zetrzyj ziemniaki z cebulą i delikatnie ostudź.

  3. Podziel ciasto na 5-6 części (mam 5 ciastek). Rozwałkuj ciasto trochę, połóż 3 łyżki ziemniaków na środku i uszczypnij ciasto. Ręce nadają ciastu okrągły kształt pasujący do patelni.

  4. Rozgrzej nieco patelnię na ogniu, posmaruj masłem masło i włóż ciasto. Przykryj i smaż przez 4 minuty z każdej strony. Połóż na talerzu i natychmiast posmaruj masłem.
    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń