Dania główne Przepis na:
Delikatny gulasz wołowy z cebulą i papryką

Przepisów i artykułów: 178 Ocena: 6870
Dodano: 01.11.2016
Odsłon: 6233
Składniki
- 70 dag wołowiny na gulasz
- 5 dużych, czerwonych papryk
- 1 cebula
- 4 łyżki papryki słodkiej w proszku
- olej
- kostka pieczeniowa
3-4 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Z mięsa zdejmujemy błony, kroimy w grubą kostkę - ok. 5 cm. Obsmażamy na patelni z dodatkiem oleju, na złoto z każdej ze stron. Przekładamy na talerz.
-
Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Gdy już się zeszkli dodajemy 4 łyżki słodkiej papryki w proszku. Jeszcze chwilę smażymy pilnując, by papryka się nie przypaliła (wtedy będzie gorzka).
-
W szklance wody rozpuszczamy kostkę pieczeniową. Tak przygotowany bulion wlewamy na patelnię z cebulą, mieszamy dokładnie do dna patelni.
-
W garnku układamy mięso, zalewamy cebulą z bulionem i dolewamy tyle wody, żeby lekko przykryć mięso.
-
Paprykę kroimy w grubą kostkę - 5cm i dodajemy na wierzch mięsa.
-
Dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, aż mięso da się kroić łyżką.
-
Podajemy na pure ziemniaczanym lub z chlebem.
-
Smacznego :)
Komentarze do przepisu (2)

GREGORHSPEED 02 listopada 2016Zgłoś do usunięcia
Ależ pysznie wygląda <3 Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz