Do góry

Dania główne Przepis na:

Delikatny gulasz wołowy z cebulą i papryką

Delikatny gulasz wołowy z cebulą i papryką

Autor:

Przepisów i artykułów: 178 Ocena: 6870

Dodano:

Odsłon: 6233

Delikatne, rozpadające się po dotknięciu widelcem mięso. Przepyszne, aromatyczne danie :)

Składniki

  • 70 dag wołowiny na gulasz
  • 5 dużych, czerwonych papryk
  • 1 cebula
  • 4 łyżki papryki słodkiej w proszku
  • olej
  • kostka pieczeniowa
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z mięsa zdejmujemy błony, kroimy w grubą kostkę - ok. 5 cm. Obsmażamy na patelni z dodatkiem oleju, na złoto z każdej ze stron. Przekładamy na talerz.

  2. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Gdy już się zeszkli dodajemy 4 łyżki słodkiej papryki w proszku. Jeszcze chwilę smażymy pilnując, by papryka się nie przypaliła (wtedy będzie gorzka).

  3. W szklance wody rozpuszczamy kostkę pieczeniową. Tak przygotowany bulion wlewamy na patelnię z cebulą, mieszamy dokładnie do dna patelni.

  4. W garnku układamy mięso, zalewamy cebulą z bulionem i dolewamy tyle wody, żeby lekko przykryć mięso.

  5. Paprykę kroimy w grubą kostkę - 5cm i dodajemy na wierzch mięsa.

  6. Dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, aż mięso da się kroić łyżką.

  7. Podajemy na pure ziemniaczanym lub z chlebem.

  8. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń