Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Devolaje maślane"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 254
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 183
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 254
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 183
Składniki
Mięso z kurczaka umyj, osusz. Delikatnie rozbij przez przezroczystą folię spożywczą (aby nie podziurawić mięsa). Płaty posyp solą, pieprzem, ziołami.
Na środek płata mięsnego połóż trochę zmrożonego masła. Zwiń w rulonik, zepnij wykałaczką. Wstaw na pół godziny do lodówki. Następnie kotlety obtocz w mące, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Smaż na złoty kolor na gorącym oleju i od razu podawaj na stół.
Masło owinięte w płat mięsa sprawia, że kotlet devolaj po usmażeniu jest bardzo soczysty. Po przekrojeniu wypływa z niego smakowity maślany sos. Ale zamiast świeżej natki lub koperku możesz wzbogacić smak masła innymi składnikami. Doskonale nadaje zmiażdżony ząbek czosnku, skórka starta z cytryny albo posiekany szczypiorek.
Dewolaj podaj na talerzu wyłożonym liśćmi zielonej sałaty. Smaczny jest z ryżem, ziemniakami.Źródło: Takie jest życie