Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gęste, konkretne i bardzo aromatyczne danie z grochem łuskanym i dynią. Indyjskie przyprawy nadają genialnego aromatu! Danie idealne dla wegetarian i wegan.
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 1126
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 660
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 685
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 1126
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 660
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 685
Składniki
Groch łuskany w połówkach nie wymaga moczenia, ale można to zrobić, aby skrócić czas gotowania. Jeśli chcecie moczyć groch, najlepiej zalać go zimną, przegotowaną wodą i pozostawić tak na całą noc. Przed gotowaniem płuczemy go świeżą wodą. Suszoną cebulę, suszony czosnek i gorczycę miażdżymy w moździerzu. Smażymy na oleju przez pół minuty, cały czas mieszając. Dodajemy pastę curry i mielone curry, smażymy jeszcze chwilkę. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, pomidory, groch i śmietankę (zwykłą lub kokosową). Mieszamy, przykrywamy i gotujemy około 30-40 minut. Co jakiś czas mieszamy, w razie potrzeby dodajemy trochę wody. Sprawdzamy, czy groch jest już miękki, jeśli nie gotujemy jeszcze 10 minut. Dhal podajemy na gorąco w towarzystwie ryżu lub chlebków naan. Przed podaniem można posypać świeżą kolendrą lub pietruszką.