Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gęste, konkretne i bardzo aromatyczne danie z grochem łuskanym i dynią. Indyjskie przyprawy nadają genialnego aromatu! Danie idealne dla wegetarian i wegan.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1300
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 831
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1431
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1300
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 831
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1431
Składniki
Groch łuskany w połówkach nie wymaga moczenia, ale można to zrobić, aby skrócić czas gotowania. Jeśli chcecie moczyć groch, najlepiej zalać go zimną, przegotowaną wodą i pozostawić tak na całą noc. Przed gotowaniem płuczemy go świeżą wodą. Suszoną cebulę, suszony czosnek i gorczycę miażdżymy w moździerzu. Smażymy na oleju przez pół minuty, cały czas mieszając. Dodajemy pastę curry i mielone curry, smażymy jeszcze chwilkę. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, pomidory, groch i śmietankę (zwykłą lub kokosową). Mieszamy, przykrywamy i gotujemy około 30-40 minut. Co jakiś czas mieszamy, w razie potrzeby dodajemy trochę wody. Sprawdzamy, czy groch jest już miękki, jeśli nie gotujemy jeszcze 10 minut. Dhal podajemy na gorąco w towarzystwie ryżu lub chlebków naan. Przed podaniem można posypać świeżą kolendrą lub pietruszką.