Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Domowa kiszona kapusta"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 262
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 190
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 262
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 190
Składniki
Marchewki obierz, umyj, zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Jabłka umyj, obierz, pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
Do dużej miski lub garnka włóż poszatkowaną kapustę, posyp solą, dokładnie wymieszaj. Odstaw na ok. 60 min, by puściła sok. Następnie dodaj do niej startą marchewkę, jabłka oraz kminek. Starannie wymieszaj.
Kapustę wkładaj porcjami do umytych, wyparzonych i suchych słoików. Ważne jest, aby każdą porcję mocno ubić dłonią, żeby nie pozostało tam powietrze. Słoiki napełnij do 3 objętości (podczas procesu kiszenia kapusta zwiększy objętość). Przykryj pokrywkami, ale ich nie dokręcaj.
Odstaw w ciepłe miejsce na 3-7 dni. Przez ten czas kilka razy dziennie ugniataj kapustę drewnianą łyżką lub tłuczkiem, aby ją odgazować (dzięki temu kapusta nie będzie gorzka i się nie zepsuje). Po 3-4 dniach nadaje się już do jedzenia. Gdy wolisz bardziej kwaśną, odczekaj jeszcze kilka dni. Gdy kapusta będzie już ukiszona, słoiki zakręć. Przechowuj je w chłodnym miejscu.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Słoik: 280 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie