Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 16-03-2024
Przepis na pyszną domową pizzę. Zwykle robię domową pizzę na cienkim cieście, ale w repertuarze mam też tą na grubszym. Jest pyszna. Ciasto jest mięciutkie i bardzo smaczne, więc zachęcam do wypróbowania.
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 57
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2410
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 506
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 850
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 57
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2410
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 506
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 850
Składniki
Drożdże rozpuszczamy w 150 ml ciepłej wody z dodatkiem cukru
Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy sól. Mieszamy
Do mąki dodajemy 2 łyżki oliwy oraz wodę z drożdżami. Wyrabiamy gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypujemy odrobinę mąki, gdyby ciasto zbytnio się kleiło. Z ciasta formujemy kulę i pozostawiamy w misce w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przykryte bawełnianą ściereczką ( ok 30-45 minut )
Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz zagniatamy i rozwałkowujemy na okrągły placek, tak aby wielkościowo zmieścił się na blachę z wyposażenia piekarnika. Przy wałkowaniu ciasto smarujemy łyżką oliwy
Rozwałkowane ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem. Pozostawiamy na 15 minut do podrośnięcia
Gdy ciasto wyrośnie ponownie skrapiamy go oliwą i rozsmarowujemy ją. Na ciasto nakładamy następnie passatę i rozprowadzamy
Na passatę wykładamy startą mozzarellę, a na nią pozostałe dodatki ( u mnie szynka, pieczarki i pomidorki koktajlowe )
Całość posypujemy suszonym oregano
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy ok 15-20 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni