Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealna pizza dla całej rodziny. Wszyscy mogą uczestniczyć w jej przygotowaniu, a następnie delektować się jej wspaniałym smakiem.
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 353
Szybki bigos z kapusty pekińskiej. U nas jako dodatek do kotletów z pstrąga.
Odsłon: 194
Sernik piernikowy to pyszna propozycja na świąteczny stół. Sernik jest pyszny...
Odsłon: 222
W Wielkopolsce na Wigilię podajemy zupę rybną i barszcz czerwony postny z usz...
Odsłon: 295
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 50
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 353
Szybki bigos z kapusty pekińskiej. U nas jako dodatek do kotletów z pstrąga.
Odsłon: 194
Sernik piernikowy to pyszna propozycja na świąteczny stół. Sernik jest pyszny...
Odsłon: 222
W Wielkopolsce na Wigilię podajemy zupę rybną i barszcz czerwony postny z usz...
Odsłon: 295
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 50
Składniki
CIASTO: Do wysokiego naczynia rozkruszyć drożdże, posypać je płaską łyżeczką cukru, zalać ciepłą wodą ok. 0,5 szklanki (ale nie gorącą), dodać 4-5 płaskich łyżek mąki i dokładnie wymieszać. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 min, aby drożdże "ruszyły". Zaczyn powinien zwiększyć swoją objętość. Następnie do zaczynu dodać niecałe 0,5kg mąki, łyżeczkę soli i niecałą szklankę ciepłej wody. Ciasto dokładnie wyrobić. Na początku mocno będzie się przyklejać do rąk, ale z czasem wyrabiania zrobi się jednolite i elastyczne. W razie potrzeby dodać nieco mąki lub wody. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 2 godz. (może być nieco krócej)
SOS: Do garnka przelać przecier pomidorowy. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię, zioła prowansalskie oraz sól i pieprz do smaku. Gotować na wolnym ogniu, ale nie doprowadzać do wrzenia, smaki mają się jedynie połączyć, a dodatkowo sos mocno pryska.
Blachę do pieczenia - u mnie o wymiarach ok. 30 na 40 cm - wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blachę i delikatnie rozciągać rękami na całą powierzchnię, zostawiając nieco grubsze krawędzie, aby sos się nie wylewał.
Na tak przygotowanym cieście rozprowadzić połowę sosu. Następnie na sos zetrzeć 1/4 żółtego sera, położyć pokrojoną w kostkę ulubioną szynkę, pokrojoną w półplasterki cebulę, rozłożyć na całej powierzchni plasterki salami, pokrojony w plasterki ser pleśniowy, a na koniec zetrzeć pozostały żółty ser.
Tak przygotowaną pizzę włożyć do nagrzanego do ok 180 stopni piekarnika i piec ok 30 min. (Przed wyjęciem najlepiej sprawdzić wykałaczką brzegi ciasta, czy jest już upieczone)
Upieczoną pizzę pokroić na kawałeczki, opcjonalnie posypać szczypiorkiem. Pozostały sos podać zamiast ketchupu. SMACZNEGO!