Do góry

Dania główne Przepis na:

Domowa pizza włoska

Domowa pizza włoska

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 1110

Dodano:

Odsłon: 2530

Pizza to jedno z ulubionych dań Polaków, ale żeby zjeść taką prawdziwą, potrzeba nam będzie odpowiednich składników, które są trudne do zdobycia, ale na pewno tańsze i łatwiejsze niż podróż do Włoch :) Nie mylić z Warszawskimi :P Sam mam kiedyś nadzieję, że odwiedzę kolebkę ojców tego pysznego dania. Takie małe marzenie może kiedyś się spełni? :)

Składniki

  • 600 g mąki włoskiej typu “00”
  • 365 ml ciepłej wody
  • 22 g świeżych drożdży
  • 1,5 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 400 g pomidorów słodkich, miękkich
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka świeżo posiekanego oregano
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3-4 plastry włoskiego salami
  • 3-4 pomidorki cherry pokrojone w plastry
  • starty ser mozzarella do posypania
  • 3-4 pieczarki pokrojone w plastry
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę typu “00” nie jest tak trudno dostać, jak się okazuje w każdym z delikatesów, bez problemu ją znajdziemy. Inaczej jest już pomidorami używanymi do sosu, które powinny być słodkie i miękkie. Najlepiej sprawdzą się tutaj te z puszki, taki mamy klimat można spuentować :) Gdy zaopatrzymy się w te składniki, możemy przystąpić do dzieła. Do szklanki wsypujemy 1 łyżkę mąki, pokruszone drożdże, cukier i 1/3 szklanki wody. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie rozczyn powinien podwoić swoją objętość. Dodajemy resztę składników i zagniatamy. Wyrabiamy ciasto aż do momentu będzie elastyczne i przestanie kleić się do ręki. Mi zajęło to około 12 minut, to jeden z sekretów włoskiego ciasta - długie wyrabianie. Odstawiamy ciasto pod przykryciem na godzinę i zabieramy się za sos. On również jest czasochłonny, dlatego niezwłocznie, podsmażamy delikatnie na oliwie, przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie dodajemy resztę składników. Dusimy około godzinę do momentu, gdy sos zacznie gęstnieć.

  2. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Teraz przystępujemy do przygotowania naszej pizzy. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i formujemy kształt, na którym będziemy piec. Ja osobiście piekłem na spodzie od tortownicy, jeżeli jednak macie kamień do pizzy to polecam tą drugą opcję. Tworzymy rogi, smarujemy sosem, posypujemy startą mozzarellą i kładziemy dodatki. Staramy się nie przesadzić z nimi, ponieważ najsmaczniejsze w pizzy włoskiej jest właśnie ciasto i sos :) Pieczemy na dolnej półce piekarnika, w zależności od jego mocy 15-20 minut w 220°C. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń