Do góry

Dania główne Przepis na:

Domowa pizza z potrójnym serem i szynką parmeńską

Domowa pizza z potrójnym serem i szynką parmeńską

Autor:

Przepisów i artykułów: 367 Ocena: 7111

Dodano:

Odsłon: 991

Bardzo smaczna pizza z trzema rodzajami sera: mozzarella, serem pecorino (owczy ser sycylijski) i serem edamskim. Do tego rukola i cieniutkie plasterki szynki parmenskiej.

Składniki

  • CIASTO:
  • 500 g mąki typ 405 lub 550
  • ½ kostki drożdży
  • trochę cukru
  • ok. 300 ml wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki soli
  • SOS POMIDOROWY:
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 1 łyżeczka zielonej części czosnku lub 1 ząbek czosnku
  • 1 dymka
  • 1 papryczka chili
  • sól, cukier
  • NADZIENIE:
  • 70 g sera edamskiego
  • 70 g sera pecorino lub podobnego
  • 1 kulka mozzarelli
  • trochę oliwy z oliwek
  • po 1 łyżce tymianku, rozmarynu i szałwii
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 1 pęczek rukoli
  • trochę soku z cytryny
  • biały krem balsamiczny
  • szynka: parmeńska, serrano lub podobna
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Domowa pizza z potrójnym serem i szynką parmeńską

Przygotowanie

  1. Ciasto najlepiej zrobic dzien wczesniej.
    Pokruszyc drozdze i wymieszac z odrobina cukru i wody, a nastepnie odstawic na kilka minut. Make zmieszac z sola w misce, dodac rozpuszczone drozdze. Wyrabiac za pomoca robota kuchennego, stopniowo dodajac wode. Ciasto jest dobre, jesli odchodzi od brzegów i nie kruszy sie ani nie skleja. W razie potrzeby dodac troche wiecej wody lub maki. Przykryc ciasto i odstawic na noc do lodówki.
    Nastepnego dnia wlac pomidory z puszki z sokiem do miski i rozgniesc je tluczkiem do ziemniaków. Dymkę, zielona czesc czosnku i chili posiekac, dodac do pomidorów, posolic i pocukrzyc i wszystko razem wymieszać.
    Posypac powierzchnie do walkowania maka, ponownie energicznie zagniesc ciasto i podzielic na 2-3 czesci. Ciasto cienko rozwalkowac i posmarowac sosem pomidorowym pozostawiajac ok. 1 cm wolnego miejsca od brzegu.

  2. Ser pecorino zetrzec bardzo drobno, ser edamski mozna zetrzec troche grubiej, mozarelle pokroic w plasterki lub kostke. Ustawic piekarnik na najwyzsza temperature.
    Pizze posypac najpierw serem pecorino, potem edamskim a na wierzch ulozyc plasterki mozzarelli i posypac mieszanka ziól. Polac odrobina oliwy z oliwek, aby ziola sie nie przypalily w razie pieczenia.

  3. Pizze piec na blasze lub kamieniu do pizzy przez ok. 8-10 minut, az brzegi beda brazowe, a spód chrupiacy.
    Umyc rukole i doprawic oliwa z oliwek, bialym kremem balsamicznym, sokiem z cytryny i odrobina soli. Wyjac pizze z piekarnika i wylozyc rukola i cienko pokrojona szynka.

  4. Podawac pizze lekko posypana swiezo zmielonym czarnym pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń