Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podaję tutaj pełny przepis na pizzę domową, która nie próbuje konkurować z pizzą włoską, a pokazuje różne możliwości dodawania składników. Jeżeli chcemy upiec naprawdę dobrą pizzę, musimy zainwestować czas w jej wykonanie. Dlatego najlepiej jest upiec pizzę według tego przepisu, kiedy mamy dzień wolny od pracy i czas na "dopieszczanie" ciasta. Poza tym w tym czasie, kiedy ciasto rośnie, możemy zająć się innymi zajęciami. Potrzebne jest tylko dobre planowanie. Ciasto na pizzę można również przygotować wieczorem, przechowując je w lodówce, i upiec ją następnego dnia. Wierzcie mi, ciasto wyrośnie nawet w lodówce! Próbowałam. Ciasto z tego przepisu jest naprawdę pulchne, a pizza może być przechowywana w lodówce nawet do tygodnia i nie zmieni oryginalnego smaku po odgrzaniu w piekarniku! Składniki możecie oczywiście zmieniać według własnego smaku.
Blacha do pieczenia, miska do wyrobienia ciasta, blender, łyżka, łyżeczka nóż deska do krojenia
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 303
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2245
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 2843
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 631
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 303
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2245
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 2843
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 631
Składniki
Zagnieć ciasto przez dodanie do mąki drożdży, wody, oliwy i soli. Gnieć przez 20 minut. Ciasto powinno odchodzić od rąk i być miękkie. Odstaw do odpoczęcia na godzinę pod przykryciem np. ściereczką.
Kiedy ciasto "odpoczywa", przygotuj sos przez zblendowanie pomidorów z puszki przez kilka sekund tylko, aby pozostały kawałki pomidorów. Ja użyłam sosu pomidorowego własnej roboty. Dodaj zioła i czosnek z praski do czosnku
Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki, cebulę obierz i pokrój w plastry, plasterki szynki pokrój na ćwiartki.
Kiedy ciasto wyrośnie, znów ugniataj przez następne 20 minut, potem znów odstaw do "odpoczęcia".
Teraz ciasto jest gotowe do rozpłaszczenia na blasze. Użyj do tego rąk przez pociąganie ciasta w powietrzu, a następnie rozkładając na blasze.
Ciasto pozostawić na następny "odpoczynek" pod przykryciem na około pół godziny.
Na wyrośnięte ciasto wyłóż sos.
Następna warstwa to ser.
Na ser kładziemy szynkę
Na szynkę rzucamy cebulę, w taki sposób, by plastry się rozdzieliły
Ostatnim składnikiem są pomidory koktajlowe. Ja użyłam więcej niż 10 pomidorków, ale jeśli nie lubicie kwaskowych smaków, postępujcie wg przepisu i użyjcie tylko 10 pomidorków.
Tak przygotowaną pizzę wkładamy do piekarnika i pieczemy góra - dół w temperaturze 220 stopni C przez 10 minut., następnie tylko góra przez 7-10 minut. w temperaturze 200 stopni C. Czas tu podany jest oparty na wymiarach blachy 35X 28 cm. Pizza z blachy o tych wymiarach będzie miała grubszy spod. Jeśli użyjemy blachy większej, np. 37X32 cm, czas pieczenia skróci się co najmniej o połowę, czyli 7-10 min. a zatem pizza będzie cieńsza. Najlepiej sprawdzić po 7 minutach.