Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis zdecydowanie przypadnie Ci do gustu. Łączy w sobie proste wykonanie i pożywne danie. Gotowa tortilla jest łatwo dostępnym produktem, jeżeli jednak chcesz poznać recepturę na jej przygotowanie, to chętnie Ci ją przekażę w tym przepisie. To bardzo popularne meksykańskie danie, które złożone jest z podpiekanej tortilli, sera, mięsa i warzywnych składników. Quesadilla zachwyci Cię bogactwem meksykańskich smaków!
deska do krojenia, patelnia, nóż
Polecam.
Odsłon: 259
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 102
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5913
Polecam.
Odsłon: 259
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 102
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5913
Składniki
Umyj piersi z kurczaka i osusz. Pokrój w niewielkie kostki. W misce wymieszaj przyprawy z oliwą oraz dodaj czosnek. Kurczaka przerzuć do miski i obtocz w marynacie. Odczekaj kilka minut, aż przyprawy przegryzą się z kurczakiem.
Na patelnię wlej oliwę lub olej i przerzuć pokrojoną pierś z kurczaka. Smaż przez ok. 5-7 minut.
Jeżeli masz gotową tortillę, to pomiń ten krok. W misce wymieszaj wszystkie podane składniki na tortillę: mąkę, sól, olej i gorącą wodę. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub za pomocą miksera. Gdy ciasto będzie już wyrobione, przykryj je folią i odstaw na 30 minut. Po tym czasie podziel ciasto na 8 równych części. Z każdej z tych części będzie uformowana jedna tortilla. Placki muszą być bardzo cienkie. Rozwałkuj wałkiem każdą część na kształt tortilli, a następnie na suchej patelni przy pełnej mocy palnika piecz na do ok. pół minuty z każdej strony. Na placku powinny pokazywać się pęcherzyki powietrza i nie może być on zbyt mocno przypieczony.
Pokrój czerwoną paprykę w kostkę. Odsącz kukurydzę z puszki oraz fasolę czerwoną. Posiekaj czosnek w drobne płatki. Przygotuj pulpę pomidorową lub passatę. Wszystkie składniki dorzuć na patelnię z kurczakiem i gotuj całość przez 10 minut. Mieszaj energicznie, aby pulpa nie przywarła do patelni. Dodaj kolendry, soli, pieprzu, chili, sypanego czosnku, papryki słodkiej wędzonej, oregano i opcjonalnie bazylii.
Na suchej patelni ułóż tortillę i posyp ją startym serem. Poczekaj, aż ser nieco zmięknie. Następnie wyłóż część farszu na ser i przykryj drugim plackiem. Pod przykryciem na małym ogniu smaż dodatkowe 2 minuty z każdej strony.