Do góry

Dania główne Przepis na:

Domowe hamburgery

Domowe hamburgery

Autor:

Przepisów i artykułów: 83 Ocena: 840

Dodano:

Odsłon: 331

Nie ma to, jak swojskie hamburgery. Moje nie są w całości swojskie, ponieważ bułki są kupne. Według mnie, najważniejsze jest mięso, a to przygotowałam sama. Kupiłam polędwicę wołową w całości i sama zmieliłam. No dobra, mąż zmielił :) W każdym bądź razie, najlepiej kupić mięso w całości i zmielić samemu. Kupne mielone,to już nie to samo.

Składniki

  • 750 g. wołowiny (miałam polędwicę)
  • sól, pieprz
  • 4 bułki do hamburgerów
  • 4 plastry sera żółtego
  • pomidor
  • ogórek kiszony
  • cebula czerwona
  • kilka liści sałaty
  • keczup
  • majonez
  • olej do smażenia
  • Dodatkowo:
  • 4 duże wykałaczki
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso zmielić. Przyprawić solą i pieprzem. Szybko wymieszać dłonią.
    Uformować 4 kotlety wielkości bułki. Smażyć na patelni (najlepiej grillowej) po 4-5 minut z każdej strony. Po przełożeniu mięsa na drugą stronę, położyć na nim plaster sera,
    żeby się lekko stopił.

  2. Bułki przeciąć na pół. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
    i podpiec około 5 minut w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni.

    Spód bułki posmarować majonezem, ułożyć sałatę, pomidor, cebulę i ogórka.

  3. Na to ułożyć usmażone mięso z serem. Następnie, znów ułożyć pomidora,
    cebulę i ogórka. Wierzch bułki, posmarować od spodu keczupem i przyłożyć
    na warzywa. Docisnąć i wbić dużą wykałaczkę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

drNowak 30 października Bułeczki do hamburgerów to nic trudnego - zapraszam do mojego rozpracowanego przepisu "Bułki hamburgerowe na podmłodzie". Raz zrobisz i więcej nie kupisz. Pozdrawiam:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń