Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chyba każdy lubi. My najbardziej lubimy właśnie takie. Z sosem grzybowym smakują wybornie.
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 345
Prosta i łatwa sałatka z makaronem orzo, ananasem, ogórkiem i kukurydzą. Do n...
Odsłon: 536
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 741
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 345
Prosta i łatwa sałatka z makaronem orzo, ananasem, ogórkiem i kukurydzą. Do n...
Odsłon: 536
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 741
Składniki
Na rozgrzanym oleju, na patelni zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać umyte, osuszone, pokrojone grzyby i nalać szklankę bulionu. Przykryć i gotować na wolnym ogniu ok 15- 20 min. Dodać łyżeczkę mąki pszennej rozprowadzoną w zimnej wodzie. Mieszać aż sos lekko zgęstnieje. Dodać zahartowaną śmietanę oraz pieprz czarny świeżo mielony i sól do smaku. Ziemniaki z obiadu, z poprzedniego dnia najlepiej przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce. Można też porządnie porozgniatać widelcem, ale tak żeby były bardzo gładkie. Żeby nie było grudek. Do ziemniaków dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, i żółtko. Zagnieść ciasto. Zrobić dwa wałeczki. Lekko przygnieść i pokroić zgrabne kluski. Kluski wrzucić na gotującą się, osolona wodę. Gotować 2-3 minuty, aż kluski wypłyną. Delikatnie wyłowić łyżką cedzakową. Podać gorące z sosem grzybowym, oprószone natką pietruszki. Smacznego. Porady Można dodać całe jajko, ale z żółtkiem kluseczki są bardziej delikatne.