Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chyba każdy lubi. My najbardziej lubimy właśnie takie. Z sosem grzybowym smakują wybornie.
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2172
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 211
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2172
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 211
Składniki
Na rozgrzanym oleju, na patelni zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać umyte, osuszone, pokrojone grzyby i nalać szklankę bulionu. Przykryć i gotować na wolnym ogniu ok 15- 20 min. Dodać łyżeczkę mąki pszennej rozprowadzoną w zimnej wodzie. Mieszać aż sos lekko zgęstnieje. Dodać zahartowaną śmietanę oraz pieprz czarny świeżo mielony i sól do smaku. Ziemniaki z obiadu, z poprzedniego dnia najlepiej przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce. Można też porządnie porozgniatać widelcem, ale tak żeby były bardzo gładkie. Żeby nie było grudek. Do ziemniaków dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, i żółtko. Zagnieść ciasto. Zrobić dwa wałeczki. Lekko przygnieść i pokroić zgrabne kluski. Kluski wrzucić na gotującą się, osolona wodę. Gotować 2-3 minuty, aż kluski wypłyną. Delikatnie wyłowić łyżką cedzakową. Podać gorące z sosem grzybowym, oprószone natką pietruszki. Smacznego. Porady Można dodać całe jajko, ale z żółtkiem kluseczki są bardziej delikatne.