Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe łazanki z kapustą i mięsem
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3428
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 41
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2684
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 116
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 89
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3428
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 41
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2684
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 116
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 89
Składniki
Mąkę przesiać przez sito na stolnicę. Usypać kopczyk, na środku zrobić wgłębienie i dodać jajko, olej, sól. Składniki siekać, aż do połączenia. Następnie ciasto wyrobić dłońmi, aż utworzy się gładka kula. Wałkować, podsypać mąką i przewracać co jakiś czas na drugą stronę. Rozwałkowane na ok 2-3 mm ciasto kroić w paseczki o szerokości ok 1.5-2 cm, a następnie w kostkę. Gotować w osolonej wodzie ok 3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Odcedzić. Kapustę obrać z gorszych liści, przekroić na połowę, wyciąć głąb. Kapustę wrzucić na gotującą, lekko osoloną wodę, gotować do miękkości. Następnie odcedzić, pozostawić na sicie do wystudzenia. Mięso podsmażyć na smalcu, doprawić solą i pieprzem, pod koniec smażenia dodać cebulę pokrojoną w kostkę. Mięso odstawić na chwilę z palnika. Zimną kapustę odcisnąć, aby pozbyć się nadmiaru wody zgromadzonego w liściach , następnie na deseczce drobno ją posiekać. Tak przygotowaną dodać do mięsa z cebulą. Całość podsmażać kilka minut, aby kapusta lekko nam się przyrumieniła. Podawać z łazankami.