Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe łazanki z kapustą i mięsem
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 28
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3517
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 115
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 841
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 28
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3517
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 115
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 841
Składniki
Mąkę przesiać przez sito na stolnicę. Usypać kopczyk, na środku zrobić wgłębienie i dodać jajko, olej, sól. Składniki siekać, aż do połączenia. Następnie ciasto wyrobić dłońmi, aż utworzy się gładka kula. Wałkować, podsypać mąką i przewracać co jakiś czas na drugą stronę. Rozwałkowane na ok 2-3 mm ciasto kroić w paseczki o szerokości ok 1.5-2 cm, a następnie w kostkę. Gotować w osolonej wodzie ok 3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Odcedzić. Kapustę obrać z gorszych liści, przekroić na połowę, wyciąć głąb. Kapustę wrzucić na gotującą, lekko osoloną wodę, gotować do miękkości. Następnie odcedzić, pozostawić na sicie do wystudzenia. Mięso podsmażyć na smalcu, doprawić solą i pieprzem, pod koniec smażenia dodać cebulę pokrojoną w kostkę. Mięso odstawić na chwilę z palnika. Zimną kapustę odcisnąć, aby pozbyć się nadmiaru wody zgromadzonego w liściach , następnie na deseczce drobno ją posiekać. Tak przygotowaną dodać do mięsa z cebulą. Całość podsmażać kilka minut, aby kapusta lekko nam się przyrumieniła. Podawać z łazankami.