Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla wszystkich miłośników makaronów (do których sami się zaliczamy :)), przestawiamy przepis na pyszny włoski makaron, który możecie sami przygotować w domu. Taki makaron jest o wiele smaczniejszy niż ten ze sklepu i sprawi, że pokochacie dania z makaronem jeszcze bardziej :) !
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 198
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104538
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 344
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9058
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 198
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104538
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 344
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9058
Składniki
Na stolnicę wysypać mąkę i zrobić w niej dołek, do którego wlewamy jajka. Ciasto wyrabiać przez kilka minut, aż będzie miękkie i elastyczne. Po wyrobieniu, ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 20 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki przechodzimy do wałkowania. Ja robię to przy pomocy maszynki do makaronu, ale oczywiście można to zrobić ręcznie. Ciasto dzielimy na mniejsze części i wałkujemy na cienkie płaty, następnie kroimy na ulubiony kształt. Możemy przygotować np. spaghetti, tagietelle czy też płaty do lasagne.
Gotowy makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente ok. 3 minuty. Makaron najlepiej ugotować zaraz po pokrojeniu, możemy go również zasuszyć i wykorzystać w ciągu kilku dni. Smacznego !