Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla wszystkich miłośników makaronów (do których sami się zaliczamy :)), przestawiamy przepis na pyszny włoski makaron, który możecie sami przygotować w domu. Taki makaron jest o wiele smaczniejszy niż ten ze sklepu i sprawi, że pokochacie dania z makaronem jeszcze bardziej :) !
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 993
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 119
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2172
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4183
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 993
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 119
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2172
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4183
Składniki
Na stolnicę wysypać mąkę i zrobić w niej dołek, do którego wlewamy jajka. Ciasto wyrabiać przez kilka minut, aż będzie miękkie i elastyczne. Po wyrobieniu, ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 20 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki przechodzimy do wałkowania. Ja robię to przy pomocy maszynki do makaronu, ale oczywiście można to zrobić ręcznie. Ciasto dzielimy na mniejsze części i wałkujemy na cienkie płaty, następnie kroimy na ulubiony kształt. Możemy przygotować np. spaghetti, tagietelle czy też płaty do lasagne.
Gotowy makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente ok. 3 minuty. Makaron najlepiej ugotować zaraz po pokrojeniu, możemy go również zasuszyć i wykorzystać w ciągu kilku dni. Smacznego !