Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prawdziwy zakwas buraczany. Pyszny i zdrowy. Banalnie prosty do zrobienia.
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2541
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3054
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102023
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6405
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2541
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3054
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102023
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6405
Składniki
Słój dokładnie wymyj i wyparz wrzątkiem.
Buraki dokładnie wyszoruj i obierz.
Połowę buraków zetrzej na tarce o grubych oczkach. Dzięki temu zakwas zyska więcej smaku. Pozostałe buraki pokrój w plastry. Ułóż w słoju najpierw drobno starte buraki, rozłóż na nich przekrojoną główkę czosnku łącznie z łupiną (jeśli przeszkadza Ci mocny smak czosnku możesz zmniejszyć jego ilość). Dodaj pozostałe przyprawy. Na końcu ułóż buraki w plastrach. Dzięki temu drobno starte buraki nie wypłyną na wierzch i nie będą miały dostępu do tlenu. Całość zalej przegotowaną, ostudzoną słoną zalewą. Pamiętaj, że płyn musi dokładnie przykryć buraki. Możesz dodatkowo docisnąć je małym szklanym talerzykiem. Nada się do tego również płaski kamień, oczywiście wcześniej dokładnie wyszorowany i wyparzony. Naczynie zakręcamy i odstawiamy
Odstawić w ciepłe miejsce na 5-7 dni. Co jakiś czas warto zajrzeć do niego i delikatnie zebrać powstałą pianę, która może pojawić się na powierzchni. Piana jest sygnałem, że rozpoczął się proces fermentacji.
Zwykle po 5 dniach zakwas jest już gotowy, można poczekać kolejne 2 dni wtedy smak będzie intensywniejszy.
Po tym czasie należy zakwas przecedzić i wlać do wyparzonego słoika. I od tego momentu przechowywać w lodówce. Pozostałe buraki możemy wykorzystać do zrobienia pysznej sałatki.
Zakwas możemy użyć do przygotowania prawdziwego barszczu, np. barszczu ukraińskiego. Przepis na tę zupę znajdziecie wśród moich przepisów. Zakwas jest genialny jako napój wzmacniający, to wspaniały naturalny probiotyk. Wzmacnia naszą odporność!