Do góry

Dania główne Przepis na:

Domowy zakwas na barszcz - krok po kroku

Domowy zakwas na barszcz - krok po kroku

Autor:

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 171

Dodano:

Odsłon: 265

Prawdziwy zakwas buraczany. Pyszny i zdrowy. Banalnie prosty do zrobienia.

Składniki

  • Szklany słój z pokrywką o pojemności ok. 5l. Nada się też naczynie gliniane lub ceramiczne(nie metalowe!)
  • 2 kg buraków, zdrowych nie pędzonych chemią, najlepiej pochodzących z pewnego źródła
  • 2 l wody przegotowanej i schłodzonej
  • 2 łyżki soli nieoczyszczanej np kłodawskiej. Może być oczywiście każda inna
  • 1 łyżka miodu
  • 2 główki czosnku
  • 5 listków laurowych
  • Opcjonalnie kawałek korzenia chrzanu
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Domowy zakwas na barszcz - krok po kroku

Przygotowanie

  1. Słój dokładnie wymyj i wyparz wrzątkiem.

  2. Buraki dokładnie wyszoruj i obierz.

  3. Połowę buraków zetrzej na tarce o grubych oczkach. Dzięki temu zakwas zyska więcej smaku. Pozostałe buraki pokrój w plastry. Ułóż w słoju najpierw drobno starte buraki, rozłóż na nich przekrojoną główkę czosnku łącznie z łupiną (jeśli przeszkadza Ci mocny smak czosnku możesz zmniejszyć jego ilość).

    Dodaj pozostałe przyprawy. Na końcu ułóż buraki w plastrach. Dzięki temu drobno starte buraki nie wypłyną na wierzch i nie będą miały dostępu do tlenu. Całość zalej przegotowaną, ostudzoną słoną zalewą.

    Pamiętaj, że płyn musi dokładnie przykryć buraki. Możesz dodatkowo docisnąć je małym szklanym talerzykiem. Nada się do tego również płaski kamień, oczywiście wcześniej dokładnie wyszorowany i wyparzony.

    Naczynie zakręcamy i odstawiamy

  4. Odstawić w ciepłe miejsce na 5-7 dni. Co jakiś czas warto zajrzeć do niego i delikatnie zebrać powstałą pianę, która może pojawić się na powierzchni. Piana jest sygnałem, że rozpoczął się proces fermentacji.

  5. Zwykle po 5 dniach zakwas jest już gotowy, można poczekać kolejne 2 dni wtedy smak będzie intensywniejszy.

  6. Po tym czasie należy zakwas przecedzić i wlać do wyparzonego słoika. I od tego momentu przechowywać w lodówce. Pozostałe buraki możemy wykorzystać do zrobienia pysznej sałatki.

  7. Zakwas możemy użyć do przygotowania prawdziwego barszczu, np. barszczu ukraińskiego. Przepis na tę zupę znajdziecie wśród moich przepisów.

    Zakwas jest genialny jako napój wzmacniający, to wspaniały naturalny probiotyk.

    Wzmacnia naszą odporność!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń