Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś postanowiłem przyrządzić kolejne danie, którego głównym składnikiem jest ryba morska. Dorsz- o tą rybę toczone były wojny (wojny dorszowe) i nic w tym dziwnego, skoro jego mięso jest bogate w witaminy i minerały i bardzo smaczne! Żeby podkreślić i wzbogacić jego walory kulinarne serwuję go na grzybach shimeji, które tradycyjnemu grzybiarzowi mogą wydać się „zbyt egzotyczne”, a których walorem jest zachowanie jędrności po obróbce termicznej. Podane w sosie słodko kwaśnym, są bardzo aromatyczne i zwiększają paletę doznań smakowych, w zestawie z dorszem tworzą bardzo udany duet. Uzupełnieniem dania jest ryż, podany na sposób wietnamski, zasmażany z jajkiem… Jak całość smakuje? Ambitnych zachęcam do przyrządzenia jej według mojego przepisu, do którego podaję link. Zapewniam, że warto! Smacznego. <WJ>
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 19
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 17
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21650
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 80
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 19
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 17
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21650
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 80
Składniki
Grzyby oczyściłem, podzieliłem pojedynczo, podsmażyłem na rozgrzanym tłuszczu. Następnie lekko podlałem wodą i dusiłem pod przykryciem z sosem sojowym, cukrem kokosowym i szczyptą mielonej kozieradki. Pod koniec dodałem sos ostrygowy oraz mąkę rozrobioną w wodzie (1 łyżeczka-100 ml wody). Zagęściłem. W tym samym czasie przygotowujemy ryż, który gotujemy na sypko w osolonym wrzątku. Odcedzamy, smażymy na rozgrzanym oleju. Po środku patelni robimy „puste miejsce”’, w które wbijamy jajko. Ścinamy i mieszamy z ryżem. Ogórek kroimy na wstążki, koper w piórka. Mieszamy, polewamy sosem (sok z mandarynki, oliwa, miód, sól, pieprz). Na rozgrzane masło wrzucamy dorsza oprószonego solą i pieprzem. Co chwilę podlewamy rozgrzanym tłuszczem. Smażymy na rumiano z obu stron (po 2 min). Na talerz wykładamy ½ porcji grzybków, ½ ryżu, na wierzch ryba, obok surówka.