Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Dorsz pod pierzynką z porów"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 612
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 44
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 937
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 612
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 44
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 937
Składniki
Filety umyj pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą oraz pieprzem. Włóż do lodówki na ok. 30 min.
Z porów usuń wierzchnie liście, przekrój na pół, opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Pokrój w półtalarki. Na patelni rozgrzej 3 łyżki masła. Wrzuć pory, duś na średnim ogniu aż zmiękną. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Do rondelka włóż 2 łyżki masła, roztop. Powoli wsypuj mąkę, całość energicznie mieszając trzepaczką, by nie było grudek. W następnej kolejności cienkim strumieniem wlej mleko. Cały czas mieszając podgrzewaj na średnim ogniu, aż sos zacznie gęstnieć. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Żaroodporne naczynie posmaruj pozostałym masłem. Ułóż w nim filety z dorsza a na nich rozłóż uduszone pory. Całość polej przygotowanym sosem i posyp startym żółtym serem.
Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Wstaw naczynie z rybą, piecz 20-25 min. Podawaj z ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką.
Rada: Aby potrawa była mniej kaloryczna rybę rozłóż na kawałkach folii aluminiowej i przykryj uduszonymi porami. Zawiń i piecz w piekarniku.
50 minut. Porcja: 350 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie