Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Drobiowe medaliony"
Wspaniałe połączenia orzeźwiających truskawek i słodkiej, rozpływającej się w...
Odsłon: 6068
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1756
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 24
Wspaniałe połączenia orzeźwiających truskawek i słodkiej, rozpływającej się w...
Odsłon: 6068
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1756
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 24
Składniki
Mięso z piersi kurczaka oczyść, opłucz i osusz. Wykrój 8 małych medalionów. Przykryj je folią spożywczą i rozbij tłuczkiem do mięsa. Każdy medalion oprósz solą, pieprzem oraz przyprawą do grilla.
Na patelni rozgrzej olej. Włóż mięso, obsmaż z dwóch stron na jasnozłoty kolor. Dymkę oczyść, opłucz, posiekaj drobno. Ser pleśniowy pokrój w plasterki. Przygotowane rozłóż na mięsie. Ułóż na blasze. Zapiekaj kilka minut w 180 st.
Marchew i kalarepki oczyść, pokrój w plasterki. Obraną cebulę poszatkuj. W rondelku rozgrzej masło. Wrzuć posiekaną cebulę, a gdy się zrumieni, dodaj marchew i kalarepkę. Warzywa oprósz solą, pieprzem i odrobiną cukru. Podlej wodą i duś do miękkości. Na koniec posyp łyżką natki.
Ziemniaki wyszoruj, przekrój na pół. Ułóż na blasze razem z pokrojonym boczkiem, oprósz solą. Piecz ok. 40 min w 180 st. Podawaj do mięsa z warzywami.
Czas ok. 70 min; porcja – 560 kcal, cena 4,40 zł.
Sposób babuni
Młode ziemniaki świetnie smakują prosto z wody, z koperkiem i maślanką lub z piekarnika. Jeśli chcesz je podać na bezmięsny obiad, przygotuj sałatkę ze śledzia, cebuli, ogórka i majonezu. Serwuj ją do pieczonych ziemniaków.Źródło: Świat kobiety