Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Drobiowe udka po gospodarsku"
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 332
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 387
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 125
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 332
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 387
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 125
Składniki
Cebule oraz czosnek obierz, drobno posiekaj. Boczek wędzony pokrój w kosteczkę. Fasolę przełóż na durszlak, opłucz zimną wodą i pozostaw, by ociekła.
Udka kurczaka opłucz, oczyść i osusz na papierowym ręczniku. Natrzyj je solą i pieprzem. W dużym rondlu rozgrzej 3 łyżki oleju. Usmaż na nim udka z obu stron (ok. 15 min). Przełóż je na talerz.
Na tłuszczu ze smażenia udek zrumień pokrojony boczek, także go przełóż na talerz. Do rondla wsyp natomiast cebulę i czosnek, zeszklij je. Wlej bulion, przecier pomidorowy i ocet. Wymieszaj, przypraw solą, pieprzem, obiema paprykami, a także cukrem i solą.
Do sosu przełóż usmażone udka, dodaj także fasolę i boczek. Duś na małym ogniu ok. 30 min. 5 min przed końcem gotowania dodaj umyte pomidory koktajlowe.
Majeranek opłucz, osusz, listki poodrywaj od gałązek. Posyp nimi gotowe już danie. Podawaj ze świeżym chrupiącym pieczywem.Źródło: Tina