Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Duszona kapusta to klasyczne danie, które łączy w sobie prostotę i wyjątkowy smak, zachwycając wszystkich członków twojej rodziny. Wielu nie wyobraża sobie lata bez tej pozycji w menu. Dodatek czerwonej papryki wnosi lekką nutę świeżości i koloru, podczas gdy czosnek i koperek podkreślają aromat potrawy i delikatność kapusty. Duszona kapusta to doskonały dodatek do mięs, ale również świetnie sprawdza się jako samodzielne danie, które możesz zabrać ze sobą do pracy czy szkoły.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam wspaniały pasztet z pieczonej kaczki z d...
Odsłon: 3083
Żeby relish z cukinii ładnie wyglądał w słoikach i na talerzu, najlepiej będz...
Odsłon: 222
Przepyszne, szybkie i efektowne danie, które świetnie sprawdzi się zarówno w...
Odsłon: 95
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam wspaniały pasztet z pieczonej kaczki z d...
Odsłon: 3083
Żeby relish z cukinii ładnie wyglądał w słoikach i na talerzu, najlepiej będz...
Odsłon: 222
Przepyszne, szybkie i efektowne danie, które świetnie sprawdzi się zarówno w...
Odsłon: 95
Składniki
Kapustę oczyść i wytnij rdzeń. Drobno ją poszatkuj. Rozdziel palcami poszczególne pasma.
Paski kapusty włóż do durszlaka i opłucz pod bieżącą wodą.
Paprykę oczyść i usuń gniazdo nasienne. Bardzo drobno ją posiekaj.
Przenieś ją, bez osuszania, do dużego garnka lub do głębokiej patelni. Postaw naczynie na średnio-dużym ogniu, pod przykryciem. Po ok. minucie zmniejsz ogień i dodaj paprykę.
Duś kapustę przez ok. 5 minut, w razie potrzeby dolewając łyżkę wody na dno.
Odkryj, zamieszaj i gotuj przez kolejne 2 minuty, by odparować ewentualną wodę. Jeśli jest jej za dużo, odcedź ją na durszlaku.
Dodaj masło, drobno posiekany czosnek, sól i pieprz. Wymieszaj do połączenia i smaż przez kolejne 2 minuty, do rozpuszczenia tłuszczu.
Duszoną kapustę podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu, udekorowaną natką pietruszki.
Przechowuj ją w lodówce i spożyj w ciągu 3 dni. Alternatywnie możesz ją zamrozić nawet na 6 miesięcy.