Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Duszona wieprzowina w chili i czosnku"
Idealny schab na pierwszy i drugi dzień Świąt.
Odsłon: 33
Czekolada dubajska to rewelacyjne połączenie Waszej ulubionej czekolady i pys...
Odsłon: 629
Przepyszne i pachnące świętami babeczki, które można przygotować z dziećmi z...
Odsłon: 97
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 184
Idealny schab na pierwszy i drugi dzień Świąt.
Odsłon: 33
Czekolada dubajska to rewelacyjne połączenie Waszej ulubionej czekolady i pys...
Odsłon: 629
Przepyszne i pachnące świętami babeczki, które można przygotować z dziećmi z...
Odsłon: 97
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 184
Składniki
Wieprzowinę (łopatka, szynka) opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku kuchennym, a potem pokrój w większą kostkę.
Pikantne papryczki (czerwoną i zieloną) umyj, pokrój w krążki, pozbawiając nasionek. Część odłóż do dekoracji, resztę wsyp do miski. Dodaj przeciśnięty przez praskę lub obrany i drobno posiekany czosnek. Wsyp sproszkowany imbir. Dodaj 3-4 łyżki oleju oraz łyżkę sosu sojowego. marynaty wymieszaj.
Do miski z pikantną marynatą wrzuć przygotowane mięso. Starannie wymieszaj, odstaw na 2-3 godziny w chłodne miejsce. W tym czasie obierz ziemniaki, pokrój je na kawałki. Marchewki oczyść, pokrój w dużą kostkę.
W garnku o grubym dnie rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć zamarynowaną wieprzowinę. Oprósz ją lekko mąką. Smaż, mieszając, 2-3 minuty. Wlej 2 szklanki wody. Dodaj liść laurowy. Duś mięso pod przykryciem 50 min. Dodaj marchewkę i ziemniaki. W razie potrzeby, dolej wodę. Duś 20 min. Danie dopraw solą oraz pieprzem. Ozdób natką i odłożoną papryczką.
porcji, czas ok. 90 min; porcja – 360 kcal, cena 2,40 zł.Źródło: Świat kobiety