Do góry

Dania główne Przepis na:

Duszone młode ziemniaki

Duszone młode ziemniaki

Autor:

Przepisów i artykułów: 133 Ocena: 1203

Dodano:

Odsłon: 492

Sprzątanie lodówki zawsze mnie inspiruje do nowych dań. Tak właśnie powstał kolejny obiad :)

Składniki

  • 300 g mielonej wołowiny
  • 10 małych ziemniaków
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyzeczka curry
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • garść żółtej fasolki szparagowej
  • 1 mała cukinia
  • 1/2 puszki groszku konserwowego
  • 1 łyżka oleju
  • dowolna zielenina ( szczypiorek, koperek, natka pietruszki )
  • sól, pieprz
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wołowinę smażymy do chrupkości.

  2. Z fasolki odcinamy końcówki i gotujemy 10 minut, po czym odcedzamy.

  3. Do rondla z rozgrzanym olejem wsypujemy pokrojony czosnek i cebulę. Podsmażamy lekko i dodajemy kminek, curry i oczyszczone wcześniej ziemniaki. Mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy 15 minut od czasu do czasu mieszając.

  4. Dodajemy ugotowaną fasolkę, wysmażoną wołowinę, pokrojone w paski papryki oraz w plasterki cukinię. Można podlać niewielką ilością gorącej wody, aby potrawa nam nie przywierała. Dusimy pod przykryciem do miękkości ziemniaków. Pod koniec duszenia wsypać groszek, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na talerz, posypać obficie zieleniną. Podawać z np. z ogórkami kiszonymi lub konserwowymi, pomidorami oraz ( dla lubiących odrobinę pikanterii ) papryką pepperoni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń