Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Duszone polędwiczki z papryką to idealną propozycją na obiad dla całej rodziny. Podane z ziemniakami i surówką smakują wybornie, można je również podać z kaszą. Jest to bardzo smaczna, pożywna i prosta w przygotowaniu potrawa, która będzie świetną alternatywą dla kotletów i innych smażonych mięs.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19831
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 479
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6888
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242749
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19831
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 479
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6888
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242749
Składniki
Umyte i oczyszczone polędwiczki wieprzowe kroimy w 1,5 cm plastry. Każdą polędwiczkę lekko rozgniatamy dłonią a następnie posypujemy solą i czarnym pieprzem z obu stron, po czym odstawiamy na 15 minut.
Obraną cebulę kroimy w półplasterki. Umyte i oczyszczone z gniazd nasiennych papryki kroimy w grubą kostkę.
Na patelnie z rozgrzanym tłuszczem układamy mięso i obsmażamy je po 1 minucie z każdej strony. Podsmażone polędwiczki zdejmujemy z patelni. Na tym samym tłuszczu krótko podsmażamy cebulę oraz pokrojoną paprykę, od czasu do czasu mieszamy. Następnie do warzyw dodajemy polędwiczki, całość zalewamy wodą w ilości około 500 ml, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i wszystko dusimy pod przykryciem na małym płomnieniu, około 15-20 minut, pod koniec duszenia całość doprawiamy do smaku solą oraz czarnym pieprzem.
Do miseczki wlewamy 100 ml zimnej wody, dodajemy mąkę ziemniaczaną i wszystko dokładnie razem mieszamy. Gotową zawiesinę łączymy z zawartością patelni i gotujemy około 2 minut. Tak przygotowane danie podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.