Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy masz ochotę na solidny i sycący obiad, przygotuj duszone ziemniaki po wiejsku. To proste danie sprawdzi się idealnie, gdy nie masz czasu ani ochoty spędzać długich godzin w kuchni. Jest też doskonałym pomysłem na wykorzystanie resztek np. z niedzielnego obiadu.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5625
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27776
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 67
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5625
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27776
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 67
Składniki
Przygotuj mięso z kurczaka. Pokrój je na drobne kawałki. Dopraw je solą, pieprzem, papryką słodką oraz czosnkiem. Tak zamarynowane mięso możesz odstawić na pół godziny do lodówki. Jeśli używasz kurczaka z rosołu, nie musisz go dodatkowo doprawiać. Marchew obierz i pokrój w plasterki. Cebulę umyj, osusz, a następnie posiekaj w kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki, np. w ćwiartki.
Na patelni rozgrzej tłuszcz. Oprósz kurczaka mąką i obsmaż mięso z jednej i z drugiej strony. Przełóż do dużego garnka. Jeśli używasz kurczaka z rosołu, od razu przełóż go do drugiego naczynia. Na tej samej patelni zeszklij cebulę z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Po chwili dodaj też marchewkę. Całość posól i popieprz, a następnie ponownie dodaj do mięsa, czyli do garnka.
Zalej wszystkie składniki wodą lub bulionem. Jeśli 500 ml nie przykryje całości to dodaj więcej. Teraz dopraw danie zielem angielskim, liściem laurowym, papryką w proszku i natką pietruszki. Od razu dodaj ziemniaki. Zacznij gotować na średnim ogniu i doprowadź do wrzenia.
Po tym czasie, całość powinna się dusić na niewielkim ogniu do miękkości ziemniaków, czyli około 30 minut. Podczas gotowania co jakiś czas przemieszaj danie. Ziemniaki powinny zagęścić sos, ale jeśli jest on zbyt rzadki, dodaj na koniec odrobinę mąki połączonej z łyżką wody. Jeśli jest zbyt gęsty, dodaj wodę lub bulion.