Do góry

Dania główne Przepis na:

Duszony schab.

Duszony schab.

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 675

Dodano:

Odsłon: 6524

Kruche i delikatne mięso.

Składniki

  • 1 - 1,5 kg schabu,
  • 1 litr maślanki,
  • 1 główka czosnku,
  • pieprz cytrynowy, sól, majeranek, lubczyk,
  • kilka łyżek oleju.
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Schab opłukać, włożyć do naczynia, zalać maślanką i odstawić na 2 godz.

  2. Przygotować marynatę.
    Czosnek sprasować, dodać sól, pieprz, majeranek, lubczyk, wlać kilka łyżek oleju.
    Całość wymieszać.

  3. Schab wyjąć z zalewy, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
    Wysmarować przygotowaną marynatą.
    Szczelnie zawinąć folią spożywczą i włożyć na noc do lodówki.

  4. Na godzinę przed duszeniem wyjąć z lodówki.
    Dusić pod przykryciem.
    Do duszenia nie dodaję już żadnego tłuszczu. Wystarczy olej z marynaty i woda, którą podlewamy mięso.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń