Dania główne Przepis na:
Duszony schab.

Składniki
- 1 - 1,5 kg schabu,
- 1 litr maślanki,
- 1 główka czosnku,
- pieprz cytrynowy, sól, majeranek, lubczyk,
- kilka łyżek oleju.
3-4 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Schab opłukać, włożyć do naczynia, zalać maślanką i odstawić na 2 godz.
-
Przygotować marynatę.
Czosnek sprasować, dodać sól, pieprz, majeranek, lubczyk, wlać kilka łyżek oleju.
Całość wymieszać. -
Schab wyjąć z zalewy, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Wysmarować przygotowaną marynatą.
Szczelnie zawinąć folią spożywczą i włożyć na noc do lodówki. -
Na godzinę przed duszeniem wyjąć z lodówki.
Dusić pod przykryciem.
Do duszenia nie dodaję już żadnego tłuszczu. Wystarczy olej z marynaty i woda, którą podlewamy mięso.
Komentarze do przepisu (0)