Do góry

Dania główne Przepis na:

Dymfoki z piekarnika, czyli wspomnienie lata ;)

Dymfoki z piekarnika, czyli wspomnienie lata ;)

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 4559

Dodano:

Odsłon: 4862

Dymfoki to regionalna odmiana pieczonek/duszonek znana na ziemi cieszyńskiej. W oryginale oczywiście robiona w żeliwnym kociołku na ognisku, bez dodatku pieczarek i fasolki (to taka moja "fanaberia").

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • ćwiartka białej kapusty + kilka dużych liści
  • 2 cebule
  • 20 deko pieczarek
  • 3 marchewki
  • 20 deko żółtej fasolki szparagowej
  • 3 laski dobrej kiełbasy
  • 15 deko boczku
  • olej do wysmarowania naczynia
  • sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków, vegeta natur do smaku
  • 2 łyżki smalcu ze skwarkami
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kapustę siekamy, cebulę, kiełbasę i pieczarki kroimy w półplasterki, marchewkę w plasterki. Fasolkę kroimy na mniejsze kawałki, boczek w paseczki. Obieramy ziemniaki i kroimy w plasterki.

  2. Naczynie żaroodporne (lub spory garnek nadający się do piekarnika) smarujemy lekko olejem, na dno układamy połowę całych liści kapusty. Pierwszą warstwą jaką układamy jest trzecia część ziemniaków, posypujemy je solą (ostrożnie - pozostałe przyprawy już są słone), pieprzem, przyprawą do ziemniaków i vegetą. Wykładamy po połowie kapusty, cebuli, pieczarek, fasolki, kiełbasy i boczku. Przykrywamy kolejną warstwą ziemniaków, posypujemy przyprawami i wykładamy resztę składników w tej samej kolejności. Ostatnia warstwę ziemniaków również posypujemy przyprawami a na wierzch wykładamy równomiernie po "kupce" smalcu. Całość przykrywami liśćmi kapusty i szczelnie przykrywamy folią aluminiową, lub pokrywką.

  3. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i uzbrajamy się w cierpliwość... Po trzech godzinach dymfoki są gotowe do podania :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Arek-Prigge 22 września Uwaga podaję swój niezawodny przepis który ma minimu 100 lat:
1 kg ziemniaków
kilka liści białej kapusty na spód naczynia (żeby się nie przypaliło (do samego dania nie dodaję krojonej kapusty bo nie chcę bigosu)
2 duże
3 laski dobrej kiełbasy (mocno wędzona żeby zaczerpnąć ten smak).
30 deko boczku mocno podwędzanego
Masło do wysmarowania naczynia
300ml wody - zalać na końcu
I teraz jeśli chodzi o przyprawy to najważniejszą jest KMINEK CAŁY, pieprz, vegeta.

Nic nie wzbogaci smaku jak kminek !
A ponadto wspomaga pracę jelit, bo przecież to tanie jest ciężkie i tłuste.

Popijamy mlekiem, maślanką lub kefirkiem.
Danie w klasycznym kociołku a nie w piekarniku smakuje o niebo lepiej, bo odchylając odrobinę pokrywkę dym dostaje się do środka i podwędza danie. Koniecznie jedzmy na łonie natury!
Aż mi ślina leci :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń