Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Dżem z mirabelek"
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 63
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 188
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 84
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 66
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 63
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 188
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 84
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 66
Składniki
Wydrylowane śliwki zalewam wodą, zasypuję szklanką cukru, mieszam i gotuję. Po 10 minutach rozgniatam śliwki tłuczkiem do ziemniaków. Kilka razy, w kilkuminutowych odstępach, powtarzam rozgniatanie owoców, dosypując partiami resztę cukru.
Gdy masa owocowa osiągnie konsystencję dżemu, wsypuję cukier żelujący, gotuję jeszcze kilka minut.
Gorący dżem przekładam do słoików, pasteryzuję 10 minut i chłodzę, odwracając słoiki do góry dnem.
Czas przygotowania 70 minut Cena porcji około 0,80 zł
Przepis przysłała Marta Sztabińska, Grajewo.Źródło: Rewia