Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Dżem z pomidorów"
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2457
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 45
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 134
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 716
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2457
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 45
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 134
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 716
Składniki
Z cytryny wyciśnij sok. Pomidory natnij w kilku miejscach ostrym nożem i włóż na 1-2 min do naczynia z wrzącą wodą. Następnie usuń z nich skórkę oraz pestki, miąższ pokrój w kostkę. Przełóż do garnka, wlej sok z cytryny, wymieszaj.
Garnek postaw na ogniu, podgrzewaj, od czasu do czasu mieszając. Gdy zawartość zacznie wrzeć, wsyp cukier oraz świeżo zmielony pieprz, wymieszaj. Gotuj na bardzo małym ogniu przez około 2 godziny, często mieszając. Gdy masa wyparuje do ok. 1/3 objętości i stanie się szklista to znak, że dżem jest już gotowy.
Słoiki umyj i wyparz. Następnie osusz je, wstawiając do nagrzanego do 100°C piekarnika na 15-20 minut. Pokrywki od słoików wygotuj oddzielnie. Gorący dżem przełóż do gorących słoików (dzięki temu nie pękną) i zakręć. Postaw na ok. 30 minut do góry dnem, by uszło z nich pozostałe powietrze. Możesz je również przykryć grubym kocem lub ręcznikiem. Aby przedłużyć trwałość dżemu, warto go zapasteryzować.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Słoiczek: 800 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie