Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Egzotyczny krem marchewkowy"
Najprostsze w przygotowaniu kotlety z indyka posypane solą i pieprzem i obtoc...
Odsłon: 32
Świetnie prezentuje się na świątecznym stole.
Odsłon: 293
Ziemniaki księżnej to puree ziemniaczane z dodatkiem jajek i masła, które po...
Odsłon: 61
Najprostsze w przygotowaniu kotlety z indyka posypane solą i pieprzem i obtoc...
Odsłon: 32
Świetnie prezentuje się na świątecznym stole.
Odsłon: 293
Ziemniaki księżnej to puree ziemniaczane z dodatkiem jajek i masła, które po...
Odsłon: 61
Składniki
Cebulę obierz i drobno poszatkuj. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i posiekaj. Marchewkę oczyść, opłucz. 10 dag odłóż, resztę pokrój w kostkę.
W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej łyżkę masła. Przesmaż cebulę z czos nkiem i pokrojoną marchewką. Wlej 3/4 l wody. Dodaj sól i pieprz do smaku. Gotuj 20 min.
W tym czasie obierz imbir. Groszek cukrowy oczyść, odetnij końcówki. Imbir, strąki groszku i pozostałą marchewkę pokrój w cienkie słupki.
Rozgrzej resztę masła. Wrzuć pokrojone w słupki warzywa. Smaż, mieszając, kilka minut. Dopraw solą i pieprzem. Zdejmij z ognia. Zupę połącz z mleczkiem kokosowym, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz sosem tabasco. Rozlej do miseczek. Każdą porcję posyp chrupiącymi warzywami w słupkach. Osobno podaj sos sojowy.
Czas ok. 40 min; porcja – 190 kcal, cena 2,20 zł.
Sposób babuni
Jabłka, gruszki, a także ziemniaki nie są dobrym towarzystwem dla świeżej marchwi. Nie przechowuj więc tych warzyw i owoców razem (np. w jednym pojemniku czy koszyku), bo marchewka zgorzknieje.Źródło: Świat kobiety