Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie ekonomiczne, pyszne, sycące.
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 182
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 297
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 182
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 297
Składniki
Gotujemy wodę z koncentratem pomidorowym i kostkami rosołowymi. Po zagotowaniu odstawiamy. Jeśli nie chcemy użyć kostek rosołowych robimy 1 litr wywaru z warzyw lub mięsa lub mięsno warzywny, tak jak na zupę pomidorową.
Kapustę bardzo drobno siekamy lub dla skrócenia czasu przygotowania miksujemy. Dodajemy mięso mielone, kaszkę mannę, 2 jajka oraz przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie łączymy. Jeśli masa jest za sucha dodajemy trzecie jajko.
Na patelni rozgrzewamy olej. Masę mięsno warzywną formujemy w kuleczki i spłaszczamy w dłoniach. Smażymy z obu stron na rumiano. Tak usmażone klopsiki wkładamy do wywaru pomidorowego. Zagotowujemy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu 45 minut.
Podajemy z makaronem, ryżem, ziemniakami polane sosem lub jako samodzielne danie z ulubioną surówką. Z tej ilości składników zrobimy około 25 klopsików. Klopsiki są bardzo sycące.