Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Empanada to rodzaj pieroga faszerowanego mięsem lub serem. Empanady wywodzą się z Argentyny i są niezwykle popularne w kuchni południowoamerykańskiej. Można je smażyć na głębokim oleju lub – w zdrowszej, a nie mniej smacznej wersji – upiec w piekarniku. Podaje się je z dipami. Warto też sięgnąć po porcję świeżych warzyw.
Polecam.
Odsłon: 259
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 102
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5906
Polecam.
Odsłon: 259
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 102
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5906
Składniki
Podgrzej mleko w rondelku do temperatury 30-40°C. W osobnym naczyniu wymieszaj obie mąki z solą, dodaj pokrojone masło, żółtko i około 175 ml mleka. Zagnieć wszystkie składniki na jednolite ciasto. Jeśli będzie mało elastyczne, dodaj nieco mleka. Podziel ciasto na dwie części, uformuj z nich kule, owiń folia spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
Wymieszaj w misce mielone mięso z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, obiema paprykami, oregano, pieprzem i solą. Obierz i pokrój cebulę. Zeszklij na maśle z dodatkiem kminu rzymskiego. Dodaj do cebuli mięso i duś na średnim ogniu przez około 10 minut. Pod koniec dodaj fasolę i passatę pomidorową. Odstaw do przestudzenia.
Rozwałkuj cienko (na grubość około 2-3 mm) ciasto i podziel na mniejsze kawałki. Mogą to być kółka, z których uformujesz pierogi, lub prostokąty, które złożysz w koperty. Poukładaj na nich porcje farszu tak, by brzegi pozostały wolne. Posklejaj empanady i posmaruj z wierzchu rozkłóconym jajkiem. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz przez 20-25 minut (na złocisty kolor).