Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Enchiladas z kurczakiem to klasyczne danie meksykańskie, w którym musi znajdować się oczywiście chili. Danie przypomina nasze rodzime naleśniki, ale z pewnością jest bardziej wyraziste w smaku.
Bardzo prosty w przygotowaniu mus czekoladaowy. Z dwóch składników: jabłka i...
Odsłon: 1117
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 109
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 437
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 205
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 311
Bardzo prosty w przygotowaniu mus czekoladaowy. Z dwóch składników: jabłka i...
Odsłon: 1117
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 109
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 437
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 205
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 311
Składniki
Kurczaka pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i wsyp wszystkie przyprawy. Dobrze je wymieszaj. Kiedy zaczną skwierczeć, dodaj pokrojonego kurczaka i dobrze wymieszaj, by całe mięso pokryło się przyprawami. Smaż na złoty kolor, odstaw i ostudź.
Na tej samej patelni usmaż cebulę pokrojoną w kostkę. Dodaj krojone pomidory, przelaną wodą fasolę, odsączoną kukurydzę i pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Gotuj wszystko razem do znacznego odparowania wody. Sos powinien być bardzo gęsty. Jeśli mimo wszystko jest za rzadki, wyjmij z niego kilka ziaren fasoli, rozgnieć je widelcem i dodaj z powrotem. Na koniec wsyp wszystkie przyprawy: chili, kminek, czosnek, sól i pieprz.
Przygotuj salsę. Wszystkie składniki umieść w malakserze lub misie blendera i starannie zmiksuj.
Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem.
Na każdą tortillę nanoś po 2-3 łyżki farszu z kurczakiem. Zwiń placek w rulonik, jak naleśnika. Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Powtórz dla pozostałych tortilli.
Na wierzchu enchiladas z kurczakiem rozprowadź salsę pomidorową i posyp tartym serem. Papryczki chili do dekoracji pokrój w krążki i rozrzuć na tortilli.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. Celsjusza. Piecz pod przykryciem przez ok. 35 minut, a następnie przez 10 minut bez przykrycia, by ser ładnie się zrumienił.