Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W zależności od preferencji smakowych, można je przyrządzić z mąki pszennej. Cudownego aromatu dodają posiekane, świeże zioła.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5409
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 920
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11860
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5088
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1366
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5409
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 920
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11860
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5088
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1366
Składniki
Na stolnicy formujemy kopiec z mąki, wbijamy jajka, posiekane zioła i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto, do otrzymania jednolitej i elastycznej masy. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki. Ziemniaki obieramy, gotujemy, przeciskamy przez praskę. Studzimy, mieszamy z jakiem, parmezanem. Do smaku doprawiamy gałką muszkatołową. Ciasto rozwałkowujemy, kroimy na szerokie paski (szerokość paska = średnica szklanki). Na środek każdego paska kładziemy farsz, składamy pasek i przy pomocy szklanki wykrawamy półksiężyce. Brzegi ciasta zlepiamy, delikatnie zakładamy, by powstały fałdy sakiewek. Fagottini gotujemy w osolonym wrzątku. 5 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Masło roztapiamy, dodajemy posiekane zioła, przez chwilę (na małym płomieniu) dusimy. Sakiewki podajemy polane masłem, posypujemy płatkami parmezanu.