Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasta z czarnej fasoli świetnie sprawdza się też jako samodzielny dip do chipsów z tortilli.
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 149
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 73
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 118
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 149
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 73
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 118
Składniki
Zaczynamy od przygotowania marynaty do kurczaka. Wszystkie składniki mieszamy w miseczce, piersi z kurczaka oczyszczamy ze zbędnego tłuszczu i błonek - kroimy je wzdłuż na cieńsze kawałki. Kurczaka w marynacie odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
W międzyczasie przygotowujemy pastę z fasoli. Przyprawy podsmażamy na oliwie, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i smażymy na złoty kolor. Przekładamy usmażoną cebulkę wraz z przyprawami do blendera, dodajemy jogurt lub śmietanę sok z limonki i fasolę i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.Przekładamy do miseczki i posypujemy natką pietruszki lub kolendrą.
Rozgrzewamy oliwę. Piersi smażymy następnie na patelni przez ok. 5-6 minut z każdej strony na złoto (najlepsza patelnia byłaby żeliwna, ale zwykła w zupełności się nada). Gdy piersi są już usmażone układamy jedną na drugą, i owijamy je folią aluminiową na 5 min. by nie wystygły i zajmuejmy się smażeniem warzyw.
Cebulę i paprykę podsmażamy na złoto przez ok. 4-5 minut - może być odrobinkę przypalona (tak jak na zdjęciu poniżej, by uzyskać bardziej wyrazisty aromat potrawy).
Tortille podgrzewamy na patelni. Mięso z kurczaka kroimy w poprzek włókien na podłużne paski.
Na każdej tortilli układamy porcje mięsa, cebuli i papryki, a także pastę z fasoli. Dodatkowo możemy fajitas podawać z guacamole, pikantną konfiturą z jalapeño, a także kwaśną śmietaną. Smacznego!