Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasta z czarnej fasoli świetnie sprawdza się też jako samodzielny dip do chipsów z tortilli.
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2577
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 1096
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 232
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2577
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 1096
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 232
Składniki
Zaczynamy od przygotowania marynaty do kurczaka. Wszystkie składniki mieszamy w miseczce, piersi z kurczaka oczyszczamy ze zbędnego tłuszczu i błonek - kroimy je wzdłuż na cieńsze kawałki. Kurczaka w marynacie odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
W międzyczasie przygotowujemy pastę z fasoli. Przyprawy podsmażamy na oliwie, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i smażymy na złoty kolor. Przekładamy usmażoną cebulkę wraz z przyprawami do blendera, dodajemy jogurt lub śmietanę sok z limonki i fasolę i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.Przekładamy do miseczki i posypujemy natką pietruszki lub kolendrą.
Rozgrzewamy oliwę. Piersi smażymy następnie na patelni przez ok. 5-6 minut z każdej strony na złoto (najlepsza patelnia byłaby żeliwna, ale zwykła w zupełności się nada). Gdy piersi są już usmażone układamy jedną na drugą, i owijamy je folią aluminiową na 5 min. by nie wystygły i zajmuejmy się smażeniem warzyw.
Cebulę i paprykę podsmażamy na złoto przez ok. 4-5 minut - może być odrobinkę przypalona (tak jak na zdjęciu poniżej, by uzyskać bardziej wyrazisty aromat potrawy).
Tortille podgrzewamy na patelni. Mięso z kurczaka kroimy w poprzek włókien na podłużne paski.
Na każdej tortilli układamy porcje mięsa, cebuli i papryki, a także pastę z fasoli. Dodatkowo możemy fajitas podawać z guacamole, pikantną konfiturą z jalapeño, a także kwaśną śmietaną. Smacznego!