Do góry

Dania główne Przepis na:

Fajitas z Kurczaka z Pastą z Czarnej Fasoli

Fajitas z Kurczaka z Pastą z Czarnej Fasoli

Autor:

Przepisów i artykułów: 109 Ocena: 944

Dodano:

Odsłon: 529

Pasta z czarnej fasoli świetnie sprawdza się też jako samodzielny dip do chipsów z tortilli.

Składniki

  • Na marynatę do piersi z kurczaka:
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku lub pół łyżki sproszkowanego czosnku
  • pół ostrej papryczki jalapeño pokrojonej w drobną kostkę
  • sok wyciśnięty z połowy limonki
  • połowa łyżeczki sproszkowanego chili
  • połowa łyżeczki mielonego kminku
  • połowa łyżeczki soli
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2-3 papryki (czerwone, zółte i pomarańczowe)pokrojone w cienkie podłużne paski
  • 1 cebula pokrojona w półtalarki
  • tortille (użyłam pszenne)
  • kwaśna śmietana, guacamole (opcjonalnie)
  • Na pastę z czarnej fasoli potrzeba nam:
  • 1 puszka czarnej fasoli (zalewę odlewamy i fasolę odcedzamy na durszlaku)
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 małe zielone cebulki ze szczypiorkiem (jeśli ich nie mamy, możemy zastąpić kawałkiem zwykłej cebuli)
  • 2 łyżki stołowe jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta kminku
  • sok z połowy limonki
  • łyżka drobno posiekanej natki pietruszki (lub kolendry) łyżka drobno posiekanej natki pietruszki (lub kolendry)
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od przygotowania marynaty do kurczaka. Wszystkie składniki mieszamy w miseczce, piersi z kurczaka oczyszczamy ze zbędnego tłuszczu i błonek - kroimy je wzdłuż na cieńsze kawałki. Kurczaka w marynacie odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.

  2. W międzyczasie przygotowujemy pastę z fasoli. Przyprawy podsmażamy na oliwie, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i smażymy na złoty kolor. Przekładamy usmażoną cebulkę wraz z przyprawami do blendera, dodajemy jogurt lub śmietanę sok z limonki i fasolę i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.Przekładamy do miseczki i posypujemy natką pietruszki lub kolendrą.

  3. Rozgrzewamy oliwę. Piersi smażymy następnie na patelni przez ok. 5-6 minut z każdej strony na złoto (najlepsza patelnia byłaby żeliwna, ale zwykła w zupełności się nada). Gdy piersi są już usmażone układamy jedną na drugą, i owijamy je folią aluminiową na 5 min. by nie wystygły i zajmuejmy się smażeniem warzyw.

  4. Cebulę i paprykę podsmażamy na złoto przez ok. 4-5 minut - może być odrobinkę przypalona (tak jak na zdjęciu poniżej, by uzyskać bardziej wyrazisty aromat potrawy).

  5. Tortille podgrzewamy na patelni. Mięso z kurczaka kroimy w poprzek włókien na podłużne paski.

  6. Na każdej tortilli układamy porcje mięsa, cebuli i papryki, a także pastę z fasoli. Dodatkowo możemy fajitas podawać z guacamole, pikantną konfiturą z jalapeño, a także kwaśną śmietaną.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń