Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Falafel to wegetariańskie kotleciki z ciecierzycy. Jest to niezwykle popularna potrawa w krajach arabskich. Często podawana jako wegetariańska alternatywa kebaba.
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2536
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 621
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 207
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 765
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2536
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 621
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 207
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 765
Składniki
Jeżeli korzystamy z ciecierzycy świeżej, a nie z puszki, musimy ją najpierw namoczyć. Zalewamy ją w misce wodą 5 do 8 cm ponad powierzchnię cieciorki. Zostawiamy ją tak na minimum 12 godzin.
Po upływie tego czasu odcedzamy. Mielimy razem z posiekanymi cebulami, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, posiekaną natką i przyprawami – na gładką masę. Pamiętajmy jednak, że kawałki cieciorki powinny być nadal widoczne, wszak nie robimy pure cieciorkowego.
Następnie dodajemy mąkę i sodę i mieszamy wszystko łyżką. Przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Następnie z masy formujemy niewielkie kuleczki wielkości orzecha włoskiego (ok 4 cm średnicy) i smażymy w głębokim oleju, aż kotleciki staną się złoto-brązowe. Jeżeli falafele zaczęłyby się rozpadać, do masy dodajemy trochę mąki.
Każdą kuleczkę odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z sosem tahini :) Polecam, bo pycha !