Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Falafele i chlebki pita to dowód na to, że fast food może być zdrowy, domowy i absolutnie pyszny! Chrupiące kulki z cieciorki i brokułów w towarzystwie miękkiej, jeszcze ciepłej pity aż proszą się o towarzystwo kremowego hummusu i porcji świeżych warzyw. To jak kulinarna teleportacja do serca Bliskiego Wschodu, ale bez paszportu i kolejek na lotnisku. Falafele w picie będą idealne na wieczór z filmem, nietypowy obiad albo imprezową ucztę.
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 4469
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 743
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 4469
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 743
Składniki
Przygotuj chlebki pita. W średniej misce wymieszaj ciepłą wodę, drożdże i łyżeczkę cukru. Odstaw mieszankę na ok. 10 minut, aż zacznie się pienić. W dużej misce lub misie robota kuchennego wymieszaj przesianą mąkę, sól i pozostały cukier. Do mąki wlej drożdżowy zaczyn, dodaj oliwę, jogurt i wymieszaj. Zacznij zagniatać ciasto lub włącz mikser ze specjalnym hakiem. Wyrabianie powinno zająć 7-10 minut, a w efekcie otrzymasz miękkie, lekko klejące się ciasto. Przełóż ciasto do naoliwionej miski, przykryj ściereczką lub folią spożywczą, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – powinno podwoić swoją objętość.
Ustaw piekarnik na bardzo wysoką temperaturę – 250°C i wyłóż dwie duże blachy papierem do pieczenia. Wyłóż ciasto na stolnicę podsypaną mąką, podziel je na 12 równych części, uformuj w kulki, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut. Następnie każde kółko rozwałkuj na placek o grubości do 1 cm. Umieść placki na blachach w odstępach ok. 2-3 cm i piecz je pojedynczo w piekarniku na środkowej kratce. Czas pieczenia wynosi ok. 8 minut. Upieczone pity odstaw do ostygnięcia.
Aby przygotować falafele, wsyp suchą cieciorkę do miski, zalej wodą i odstaw do namoczenia na całą noc (12, a nawet 18 godzin). Nie używaj cieciorki z puszki lub ugotowanej! Dobrze namoczoną ciecierzycę odcedź i rozsyp na ściereczkę lub ręcznik papierowy, aby wyschła. Przenieś cieciorkę wraz z obraną cebulą, czosnkiem, brokułami i przyprawami do dużego robota kuchennego i miksuj przez ok. 20 sekund. Po czym zeskrob boki misy/naczynia i powtórz miksowanie. Mieszanka powinna być dobrze połączona, lecz nie papkowata. Zmielenie brokułu i zieleniny z resztą składników sprawi, że falafel stanie się lekko zielony. Możesz skorzystać z innej opcji i miksować składniki bez brokułów i natki pietruszki, a te zielone składniki bardzo drobno posiekać i dodać do masy. Odrobina proszku do pieczenia sprawi, że falafele wyjdą lekkie, puszyste i delikatne, ale dodaj go dopiero na chwilę przed smażeniem cieciorkowych kulek. Masa powinna mieć taką konsystencję, aby łatwo nadawała się do formowania i nie rozsypywała się. W razie potrzeby wbij jedno jajko lub dosyp 2 łyżki mąki pszennej, kukurydzianej lub z cieciorki. Wyrobioną masę falafelową wstaw do lodówki na 60 minut do schłodzenia.
Po tym czasie nabieraj porcje masy – najlepiej za pomocą łyżki do lodów – formuj zgrabne kulki tocząc je w dłoniach.
Falafele możesz usmażyć w głębokim tłuszczu, upiec lub usmażyć je we frytkownicy beztłuszczowej. W pierwszym przypadku smaż falafele partiami, przez ok. 4 minuty, obracając w trakcie smażenia (podobnie jak pączki). Pieczenie falafeli w piekarniku najlepiej wykonać w 190°C i piec przez 25-30 minut (przewracając w połowie pieczenia). We frytkownicy beztłuszczowej (spryskane olejem) falafele smażą się ok. 15 minut w 190°C. Po 10 minutach obróć warzywne kulki, aby były rumiane ze wszystkich stron.
Przystąp do złożenia upieczonych falafeli i chlebków pita. Przekrój pitę na pół, posmaruj hummusem lub jogurtowym sosem, faszeruj gorącymi falafelami i mieszanką świeżych warzyw. Polej sosem tahini lub pikantnym sosem pomidorowym.